Hogy kell kiszámolni az alábbi ismeretlent? Tudom, hogy általános iskolai anyag, de kellene, levezetéssel. (Nem a megoldás kell, azt tudom, 0.2). Az a kérdés, hogyan jön ki, hogy mást is kiszámolhassak vele.
mind két oldalt szorzod az ismeretlennel, ekkor eltűnik a bal oldalon a /X
aztán a jobb oldalon 17.5X lesz, itt osztasz 17.5el.
egyszerűsítve a feladatot:
20/X=2 avagy, melyik az a szám, amivel ha elosztom a 20at, 2-t kapok? ez a szám ugyanaz, mint amivel 2-t kell megszoroznom, hogy 20at kapjak. ez nyilván 20/2 lesz.
A célunk minden esetben az (1)x értékének meghatározása.
Tehát:
3,5 / x = 17,5
1. lépés: "Eltüntetjük" a törtet a bal oldalról. Ezt úgy érjük el, ha mindkét oldalt megszorozzuk x-szel. Így ez lesz belőle:
3,5 = 17,5 x
2. lépés: Mivel az (1)x értékét keressük, de a jobb oldalon 17,5 x van, a szorzás ellentétes műveletét kell használnunk. Tehát mindkét oldalt elosztjuk 17,5-del. Így ezt kapjuk:
3,5 / 17,5 = x
0,2 = x
3. Ellenőrzés következik, azaz behelyettesítjük a kapott értéket az eredeti egyenletbe:
3,5 = 17,5 x 0,2
Elvégezzük a szorzást a jobb oldalon, és íme:
3,5 = 3,5
Ez valóban egyenlő, tehát jók vagyunk. :)
BErta Woostert nagyjábűl értettem.
De nem lenne egyszerübb kakor azt mondani h 3.5 öt elosztjuk 17.5-el és kijön a 0.2?Mert így elég bonyulult
Írd be ide és megoldja:
1. lépés: "Eltüntetjük" a törtet a bal oldalról. Ezt úgy érjük el, ha mindkét oldalt megszorozzuk x-szel.
Ez a mondat mit jelent?Most azt mondjuk,hogy 3.5/17.5=0.2.
akkor mi ez a szorzás x-es akármi?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!