A matematikában mi az a függvény?
Figyelt kérdés
2012. dec. 13. 12:09
1/6 anonim válasza:
Olyan reláció, ami egy halmaz elemeihez (vagy azok csoportjához) egyetlen elemet rendel egy másik halmazból.
2/6 anonim válasza:
Azt mondjuk, hogy egy változó a másiktól függ, ha e másik értéke határozza meg ez egyikét. Ekkor ízt mondjuk, hogy az egyik változó a másik függvénye. Például a tesztszalagon a álló kocsi motorjának a fordulatszáma a gázpedál állásának a függvénye, ha jár a motor, és a váltó állása előre adott. Vagy Héron képlete szerint a háromszög területe az oldalainak a függvénye. A halmazos dolog ezt modellezi.
3/6 anonim válasza:
"Azt mondjuk, hogy egy változó a másiktól függ, ha e másik értéke határozza meg ez egyikét."
Igen. De a lényeg, hogy a másik értéke egyértelműen(!) meghatározza az egyetlen(!) egyiket.
Pl. a kör egyenlete is lehetne függvény, ha y-ra rendezzük, fel is lehet rajzolni a grafikonját (a kört), de mégsem függvény, mert x értéke két y-t is meghatározhat.
Nem kötözködés, csak ezt a részletet akartam kihangsúlyozni. :)
4/6 anonim válasza:
A kiegészítés teljesen jogos. Az enyém csak abból ered, és azért tettem, mert a halmaz sokkal absztraktabb fogalom, mint a függvény. És történetileg szokás több-értékű függvényekről is beszélni.
5/6 anonim válasza:
Jogos. Amit elsőként írtam, kicsit elvont, nem tudtam, hogy a kérdezőnek tömör definíció kell-e, vagy érteni akarja.
Respect. :)
6/6 anonim válasza:
"És történetileg szokás több-értékű függvényekről is beszélni."
Teljesen igaz. Ezért írtam a "vagy azok csoportjához" részt. Bár kifejthettem volna, mert így tényleg kicsit homályos lett. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!