Hogy kell kiszámolni egy ilyen keverék ph-ját?
Figyelt kérdés
Összeöntök 0,2 mol NH4OHt egyenlő 0,2 mol hidrogén kloriddal. A kérdésem, hogy mennyi lesz a ph-ja? Mert én azt hittem, hogy a reakció során keletkező NH4CL fog hidrolizálni és abból kell kiszámolni. De viszont így nem jutok jó eredményre. Rosszul gondoltam?2012. dec. 2. 16:03
1/3 Silber válasza:
Pedig úgy kell, mivel sztöchiometrikus arányban reagálnak egymással. A keletkező NH4Cl savasan fog hidrolizálni.
Ha jól emlékszem, akkor a szalmiákszeszre vonatkozó K-érték 1,74*10^-5.Ekkor:
Khsó=Kv/Klúg=[H+]^2/(csó-[H+])
A pH pedig: pH=-lg[H+]
2/3 A kérdező kommentje:
Én is így csináltam, akkor lehet, hogy rossz a megoldókulcs. Azóta már többször futottam bele egy-egy hibás megoldásba. Köszönöm a segítséget:)
2012. dec. 2. 17:21
3/3 Silber válasza:
Mi jött ki neked, és mi szerepel a megoldókulcsban?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!