Esetleg valamit tudnátok írni rólunk, akár pár mondatban, röviden? Lejjebb.
Népismeret órára kall valamit írnom az alábbi régi foglalkozásokról: fafaragó, kőfaragó, lópatkoló, fuvaros és szódás. Rákeresnék a wikipédiában is, de azt a tanár nem fogadja el, mert akkor látja, hogy egyeznek a szövegek.
Előre is köszi :):)
lexikonunk pedig nincs!
cseszd meg azért van a könyvtár,ohgy ott ülj és ne itt a gép előtt szitkozódj!
fafaragó: nagyon egyszerű eszközökkel, sokszor csak bicskával is faragtak sípot, furulyát mindennapi emberek is.Maga a mesterség több eszközzel végzett, /fúró, véső, vágó szerszámok/ tevékenység, az emberek mindennapi használati tárgyaikat is faragták régen, kanál, pl.bútoraikat is díszítették faragásokkal.
kőfaragó: nagyon nehéz fizikai tevékenység, a kibányászott kőtömbökből készítettek vésővel, kalapáccsal tárgyakat, szobrokat, ma is van ilyen mesterség, pl. sírkő készítők.
lópatkoló: vidéken általában a kovács mesterséghez kapcsolódott, vagy önállóan is létezett, én úgy tudom akkor patkoló kovácsnak nevezték őket.A lényege, hogy a lovak patájára felszögelt, vasból készült patkókat készítették, és helyezték is fel az állatok lábára.
fuvaros: általában két lóval vontatott szekeret hajtott, és szállítást vállalt olyan emberek számára, akiknek nem volt kocsijuk, szekerük, vagy a szükséges igavonó állatuk.
szódás: én gyerekkoromban még láttam ilyet. Főleg nyáron, ló vontatta kocsival, rekeszekben szállította a szódás üvegekbe töltött szódavizet, amikor még a patronos megoldást nem találták fel. Az utcákat járva, hangos kiáltásokkal hívta fel az ott lakók figyelmét érkezésére.
Rendelkezni kellett csere üvegekkel, az üreset odaadta az ember és kapott érte egy tele üveget.
Ha kérdésed van, majd leszek ! A válaszok saját kútfőből jöttek, sehonnan sem másoltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!