Igaz-e, hogy ha f_n (x) ->f (x) a (0,1) intervallumon és f_n (x) folytonos x_0=1/2–ben minden n-re, akkor f is folytonos x_0=1/2 -ben?
Figyelt kérdés
Először szeretném, ha valaki elmagyarázná mit is kérdeznek. :-o
Utána szeretném megtudni a választ és a miértre is a választ.
2012. nov. 24. 01:23
1/4 anonim válasza:
Nem igaz, csak ha egyenletes a konvergencia. Én úgy értem, Te pontonkénti konvergenciát tettél fel. Legyen f_n(x) a következő: a (0,1/2]-en (x+1/2)^n és az (1/2,1)-en azonosan 1. Nyilván minden f_n folytonos az 1/2-ben. A limeszük, f, a következő lesz: (0,1/2)-en azonosan 0, az [1/2,1)-en azonosan 1. Ez az f nyilván nem folytonos az 1/2-ben. Gondold meg, hogy miért ez a limeszfüggvény (készíthetsz ábrákat különböző f_n-ekről számítógéppel, ha segít).
2/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm. Ezt a példát akkor értem.
DE!
Egyszerűbb nincs? Mert ha a vizsga alatt nem jut eszembe ez, akkor hogyan tudok rájönni a megoldásra?
2012. nov. 24. 12:40
3/4 anonim válasza:
Lényegében ez szokott lenni a standard példa arra, hogy folytonos függvények sorozatának pontonkénti limeszfüggvénye nem feltétlenül folytonos. Ha a konvergencia egyenletes, akkor viszont az lesz. Ennél egyszerűbb példa nem nagyon van, ha valaki tanulja az egyenletes konvergenciát, akkor ezt a példát egy életre megjegyzi.
4/4 A kérdező kommentje:
Köszi. Akkor tanulom és megjegyzem :D
2012. nov. 24. 13:20
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!