Egy gyertyagyárban sokféle színű, formájú és méretű gyertyát készítenek. A folyékony, felhevített viaszt különféle formákba öntik. Az öntőhelyek egyikén négyzet alapú egyenes gúlát öntenek, melynek alapéle 5 cm, oldaléle 8cm hosszú?
a, Számítsa ki ennek a gúla alakú gyertyának a térfogatát? (Eredmény köbcentiméterben legyen)
Ezen az öntőhelyen az egyik műszakban 130 darab ilyen gyertyát gyártanak.
b, Hány liter viaszra van szükség, ha tudjuk, hogy a felhasznált anyag 6%a veszteség?
A gúla alakú gyertyákat egyenként díszdobozba csomagolják.
c, Hány négyzetcentiméter papír szükséges 40 darab díszdoboz elkészítéséhez, ah egy doboz papírszükséglete a gúla felszínének 136%a?
az ilyen összetett feladatokhoz először is egy megoldási tervet kell készíteni;
a) feladat; négyzet alapú egyenes gúla térfogata V=(a^2m)/3
(a négyzet szer m és az egész osztva hárommal)
tehát kell a magasság, de előbb az alap átlója/2
ez vagy pitagoras vagy tudod hogy átló= alap*gyök2
az átlód osztod kettővel, majd a magasságot pitagorassal számolod. így már a térfogatot löketheted is a képlettel.
az eredményt 130 al szorozva literre átváltva (1L=1000cm3)
ennyi lesz a 94 %, aztán már csak meg kell tudni mennyi a 100 %
gúla felszíne jön; A=a^2+a gyök alatt 4m^2+a^2
minden adat megvan hozzá, az erdményt 40 el szorozzuk, majd hozá adjuk a 36%-át
ezt sztem akkor olvasd el ha már próbálkoztál önállóan megoldani, tehát csak ellenőrzés képen :)
még egy tanács; sokat rajzolni!!!
1. lépés az átló fele; (5*gyök2)/2=3,54 cm
2. lépés magasság (Pitagorasz)= 7,18 cm
3. trapp V=(a^2*m)/3=59,8 cm3
4. 59,8*130=7774,4 cm3
5. 94%=7,78 L
6. 100%=8,28 L (kerekítési eltérések lehetnek)
én a gépben hagyott hosszú számokkal dolgoztam tovább
7. A=a^2+a*gyök alatt4m^2+a^2=1178,178 cm^2
8. 1178,178+ 36 %=1602,32 cm^2*40=64092,8 cm^2
a) 59,8 cm^3 a gúla térfogata
b) 8,28 liter viaszra van legalább szükség
c) 64092,8 cm^2 papírra van szükség
ha nem hibáztam :)
igen az utolsónál nagyon elszámoltam, pedig a képlet jó és nekem is 101 jött ki most utólag
annyit fűznék hozzá, az amúgy tökéletes megoldáshoz, hogy ilyenkor semmiképp nem kerekítünk lefelé, mert a kevesebből nem készül el a borítás.... tehát inkább legyen 5 a vége :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!