Mennyi az eredmény? Sok mindent kipróbáltam, de sehogy nem jött ki.
Amikor kettesével pakoltam a tojasokat, megmaradt egy, ha hármasával, kettő, ha négyesével, akkor három, és így tovább. De, ha egyszerre 11 tojást tettem a kosárba, nem maradt egy sem. Hány tojás volt?
másik: A Dunán merőlegesen áteveztek egy csónakkal. A csónakot a víz, amely 4km/h-val folyik, az átevezés 15 perce alatt a Duna szélességének kétharmadával vitte lejjebb. Milyen széles a Duna? Mekkora utat tettünk meg? Hány evezőcsapát kellett tenni és milyen időközönként, ha egy evezéssel 5 métert haladunk?
Az első feladatra:
Olyan számot keresünk, ami 2-vel soztva 1 maradékot ad, 3-mal osztva 2 maradékot ... 10-el osztva 9-et ad maradékot. (A 11-et most ne nézzük.)
Ez ugyanaz, mint, hogy 2-vel osztva -1 a maradék, 3-al osztva -1 a maradék stb.
Egy nyilvánvalóan ilyen szám a -1.
Ez persze nem lehet a tojások száma, de ha hozzáadunk egy K számot, ami osztható 2-vel, 3-al, 4-el, ... 10-el, akkor K-1 pont jó lesz.
Ez nem tudom mennyire érthető.
2,3,4,...,10 legkisebb közös többszöröse ugyanaz, mint 7,8,9,10 legkisebb közös többszöröse, ami 2520.
Vagyis a jó számok
2520-1
2*2520-1
3*2520-1
stb.
Ezek között keresünk olyat, ami osztható 11-el.
2520 11-el osztva 1 maradékot ad.
K*2520-1 11-el osztva akkor K-1 maradékot fog adni, vagyis
K=1 esetén 2519 pont osztható 11-el.
De ezen kívül jó megoldás még a K=12, K=23 stb is.
(11a+1)*2520-1 képlet állítja elő az összes megoldást.
a=0-tól kezdve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!