Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Ezek a szavak kozzűl melyek a...

Ezek a szavak kozzűl melyek a többjelentésű szavak? Lecci, mondjátok el mind a 2 értelmét.

Figyelt kérdés
három,legény, gyönyörű, egymás,mellett, jár,fuben,egyet,lepnek, állnak, kaszálnak,hull,balra,akarja, kaszás.
2012. okt. 26. 21:43
 1/5 anonim ***** válasza:

Magyar az anyanyelved? Mert ha igen, akkor csak el tudod dönteni a szavakról, hogy hány jelentése van?

Mondjuk a kérdés kiírásodból következtetve kétlem, hogy anyanyelvi szinten bírod a nyelvet.

2012. okt. 27. 09:21
 2/5 anonim ***** válasza:

Kaszás:1. mondjuk a kaszával dolgozó emberre, aki pl. füvet, vagy búzát kaszál. A kasza egy hosszú nyélen lévő, hosszú vasból készült pengéjű munkaeszköz.

2. jelentése: a halálra is szoktuk mondani, hogy kaszás.

Például így, jön a kaszás, tehát jön a halál, közeledik a halál.

jár: ennek is van két jelentése, az egyik, hogy megy, jár valaki, a másik, hogy pl. a boltban visszajár neki pénz.

kaszálnak: egyik jelentse lehet az, hogy a karjukkal hadonásznak a gyerekek mondjuk, a másik megint a mezőgazdasági munkára utaló jelentése , amit az előbb már leírtam neked.

lepnek: ennek is van két jelentése, az egyik, hogy, ha belep például valamit a hó, tehát a hópelyhek belepnek vmit, a másik, hogy ha ajándékkal meglepnek valakit.

2012. okt. 27. 10:09
 3/5 anonim ***** válasza:

Újra én.

a fuben szó gyanús nekem, talán olyan gépen írsz, amelyen nincsen ü betű, mert ha fűben-ről van szó, akkor ennek is lehet két jelentése.

Az egyik asz állatok a mezőn, a fűben legelnek, mondjuk, a másik lehet a kábítószer neveként is használt értelme, nem tudom, gyerekeknek feladnak-e ilyen kérdést ?

Ezért azt javaslom, ha a gépeden nincsen ü,ű betű, akkor írj az u mellé két pontot és tudni fogom, hogy ü,ű lesz.

Tehát így, ha például azt a szót írjuk, amiről most beszélünk, fu:ben, érted így ?

A kaszálnak szóról még egy jelentés eszembe jutott, bár az hasonló ahhoz, amit már írtam.

Ha például kis gyereket felültetnek egy magas székre, amelyről nem ér le a lába, és kalimpál a lábával, arra is szoktuk mondani, hogy kaszál a lábával, több gyerekről van szó, akkor kaszálnak a lábukkal.

Az állnak is van két jelentése. Az egyik, hogy állnak az emberek mondjuk a buszon, a másik, hogy az állnak nagy szerepe van a bokszban, mert ha nem véded, akkor kiütnek.

Az áll a fejen található, a szánk alatt.

Még a jár szóra is visszatérek, mert mondjuk azt is, hogy az óra jár, én két másik jelentést is írtam már erre.

2012. okt. 27. 13:27
 4/5 anonim ***** válasza:

Átgondoltam, a lepnek szóval is lehet olyan probléma, hogy neked a lépnek kell, csak nincs ilyen betűd.

Első jelentése, a katonák egyszerre lépnek az őrségben.

Második, a beteg esetében a lépnek van baja, a lép egy szervünk, a bal oldalon, a bordák alatt található.

2012. okt. 28. 09:05
 5/5 A kérdező kommentje:
Ko:szi mindenkinek :).Amit irtatok az egeszet leirtam a fuzetbe.
2012. okt. 29. 14:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!