Ezek a szavak kozzűl melyek a többjelentésű szavak? Lecci, mondjátok el mind a 2 értelmét.
Magyar az anyanyelved? Mert ha igen, akkor csak el tudod dönteni a szavakról, hogy hány jelentése van?
Mondjuk a kérdés kiírásodból következtetve kétlem, hogy anyanyelvi szinten bírod a nyelvet.
Kaszás:1. mondjuk a kaszával dolgozó emberre, aki pl. füvet, vagy búzát kaszál. A kasza egy hosszú nyélen lévő, hosszú vasból készült pengéjű munkaeszköz.
2. jelentése: a halálra is szoktuk mondani, hogy kaszás.
Például így, jön a kaszás, tehát jön a halál, közeledik a halál.
jár: ennek is van két jelentése, az egyik, hogy megy, jár valaki, a másik, hogy pl. a boltban visszajár neki pénz.
kaszálnak: egyik jelentse lehet az, hogy a karjukkal hadonásznak a gyerekek mondjuk, a másik megint a mezőgazdasági munkára utaló jelentése , amit az előbb már leírtam neked.
lepnek: ennek is van két jelentése, az egyik, hogy, ha belep például valamit a hó, tehát a hópelyhek belepnek vmit, a másik, hogy ha ajándékkal meglepnek valakit.
Újra én.
a fuben szó gyanús nekem, talán olyan gépen írsz, amelyen nincsen ü betű, mert ha fűben-ről van szó, akkor ennek is lehet két jelentése.
Az egyik asz állatok a mezőn, a fűben legelnek, mondjuk, a másik lehet a kábítószer neveként is használt értelme, nem tudom, gyerekeknek feladnak-e ilyen kérdést ?
Ezért azt javaslom, ha a gépeden nincsen ü,ű betű, akkor írj az u mellé két pontot és tudni fogom, hogy ü,ű lesz.
Tehát így, ha például azt a szót írjuk, amiről most beszélünk, fu:ben, érted így ?
A kaszálnak szóról még egy jelentés eszembe jutott, bár az hasonló ahhoz, amit már írtam.
Ha például kis gyereket felültetnek egy magas székre, amelyről nem ér le a lába, és kalimpál a lábával, arra is szoktuk mondani, hogy kaszál a lábával, több gyerekről van szó, akkor kaszálnak a lábukkal.
Az állnak is van két jelentése. Az egyik, hogy állnak az emberek mondjuk a buszon, a másik, hogy az állnak nagy szerepe van a bokszban, mert ha nem véded, akkor kiütnek.
Az áll a fejen található, a szánk alatt.
Még a jár szóra is visszatérek, mert mondjuk azt is, hogy az óra jár, én két másik jelentést is írtam már erre.
Átgondoltam, a lepnek szóval is lehet olyan probléma, hogy neked a lépnek kell, csak nincs ilyen betűd.
Első jelentése, a katonák egyszerre lépnek az őrségben.
Második, a beteg esetében a lépnek van baja, a lép egy szervünk, a bal oldalon, a bordák alatt található.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!