Sürgős! Hogyan kell felépíteni egy verselemzést?
Idén érettségizel, és most jut eszedbe, hogy nem tudsz verset elemezni önállóan? Persze, persze, mindig a tanár a rossz, tudjuk.
Menj be a könyvesboltba/könyvtárba, és vegyél/kölcsönözz ki olyan könyvet, amiben verselemzések vannak. Olvass el néhányat, aztán próbáld meg magad is.
Általánosságban egy verselemzést a következőképpen szoktunk felépíteni, bár régen voltam középsulis, érettségi ötös, talán ma is működik.
Először arról kell írni, mikor keletkezett a vers, a költő milyen korszakában, mikor jelent meg először, melyik kötetében.
Milyen körülmények között született a vers, valamilyen magánéleti válság, életrajzi utalások találhatóak-e benne?
Valakinek írta, valakiről írta, aki közel állt hozzá ?
A költemény rövid tartalmi áttekintése, költői eszközök, melyek megjelennek a versben, hasonlatok, megszemélyesítések,metaforák, szép tájleírás esetleg, alliteráció, szavak kezdőhangjainak összecsengése stb.
A vers hangulata, légköre, rád milyen hatást gyakorolt,miért tetszett, esetleg valamiért nem.
A költő helye a magyar irodalomban, kedvelt, kevésbé ismert,melyik költői-írói csoportnak volt tagja,itt Juhász Gyula a Nyugat nemzedékéhez tartozott.
Mi jellemző a nyugatosokra, az ő kortársairól néhány szó, akikkel barátságban volt, akik hatással voltak költészetére, esetleg épp erre a versére is.
Nagyjából ennyit tudok segíteni.
Az utolsó jókat írt. ;)
"Idén érettségizel, és most jut eszedbe, hogy nem tudsz verset elemezni önállóan? Persze, persze, mindig a tanár a rossz, tudjuk. "
Erre a kommentre csak azt tudom mondani, hogy sokáig én se tudtam elemezni, mert nálunk a tanár mindig lediktálja a verselemzéseket. Na akkor most ez az én hibám? :P
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!