Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Kémia,9. osztály. Magyarázat?

Kémia,9. osztály. Magyarázat?

Figyelt kérdés

Most tanuljuk az elektronok kiépülését (vagy mit). Nagyjából értem, viszont az energiaátfedésnél elakadtam.

Pl.: az arzén esetében 1s(2)2s(2)2p(6)3s(2)3p(6)4s(2)3d(10)4p(3)

miért következik be az energiaátfedés?

u.i.: a zárójelekbe az elektronokat írtam.

2012. okt. 9. 19:19
 1/2 anonim ***** válasza:

az eneriaátfedés alatt azt érted, hogy pl a 4s pálya hamarabb épül ki mint a 3d?

azért, mert a kvantumszámoknál tanultátok, hogy a pályaenergiát a fő- és a mellékkvantumszámok határozzák meg. És bár a főkvantumszáma a 4s-nek egyel nagyobb, a mellékkvantumszáma a 3d-nek kettővel nagyobb.

Két egyszerű módszer van arra, hogy magolás nélkül megtanulhasd a sorrendet.

1. veszed a mellékkvantumszámok számértékét (s=0, p=1, d=2, f=3) és összeadod a főkvantumszámmal. az eredményeket növekvő sorrendbe állítod, így kapod meg a pályaenergiák szerinti sorrendet. Ahol az eredmény azonos, a kisebb főkvantumszámú kerül előbbre a sorban

1s -- 1+0=1

2s -- 2+0=2

2p -- 2+1=3

3s -- 3+0=3

3p -- 3+1=4

4s -- 4+0=4

3d -- 3+2=5

2. felírod egymás alá az azonos mellékkvantumszámú pályákat, és egymás mellé az azonos főkvantumszámúakat.

1s

2s 2p

3s 3p 3d

4s 4p 4d 4f

5s 5p 5d 5f

megfogod, és a mindig jobb fentről kiindulva átlósan összekötöd, mintha egy négyzetrács lenne, a pályákat (mint ezen a videón) --- megkapod a sorrendet.

2012. okt. 9. 21:24
 2/2 anonim ***** válasza:

Az eddigi válaszok helyesek, viszont a magyarázat elmaradt. Szóval ha a hidrogénatom egyetlen elektronját gerjesztve juttatjuk felsőbb energiaszintekre, akkor az látszik, hogy az energiát csak a főkvantumszám határozza meg, azaz minden (s,p, d,f) pálya energiája azonos.

Az összes többi atomnál viszont a belső elektronok árnyékoló hatása más és más az egyes pályákon s,p,d,f sorrendben egyre nagyobb, tehát ebben a sorrendben nő a pályaenergia.

Hosszabban és 9.-es szinten:

Tóth-Holics-Marx:Atomközelben c. könyvben, de rá kell szánni az időt. (Szóval nem tudom pár mondatban összefoglalni úgy, hogy érthető is legyen.)

2012. okt. 9. 23:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!