Holnap dolgozat! Magyarázzátok el, hogy hogyan számítsuk ki a legkisebb közös többszöröst és a lnko - t?!
A prímtényezős felbontást értem (mi akasztófának hívjuk xdd). Eddig hármast kaptam a röpdogákból. Egy erős négyest vagy akár ötöst szeretnék összedobni.Segítsetek, légy szíves! :(
- Legkisebb közös többszörös
- Legnagyobb közös osztó
- És egy kérdés: pl: (x;x)=ide mi alapján írjuk be a számokat???
A legkisebb kozos tobbszoros primtenyezos felbontasaban minden olyan nagy hatvanyon szerepel amilyen nagy hatvanyon csak megtalalhato az eredeti szamok felbontasaban. A legnagyobb kozos osztonal meg a leheto legkisebb hatvanyon.
Pl:
a=2 * 3^2 * 5
b = 3 * 5^2 * 7
(a,b) = 3 * 5 (ez a legnagyobb kozos oszto)
[a,b] = 2* 3^2 *5^2 * 7 (ez a legkisebb kozos ttobbszoros)
Legnagyobb közös osztó: Van pl. a 12 és a 18. Ennek kell megkeresnünk a legnagyobb közös osztóját. Először prímtényezős felbontással felbontjuk őket, 12: 3×2×2:3× 2(a másodikon), 18:3×3×2:3 (a másodikon)×2. Ezekben megkeressük a KÖZÖS prímtényezőket : 3 és a 2. Ezeket a legkisebb kitevővel. Tehát a két szám a legkisebb kitevővel: 3×2=6. Tehát a legnagyobb közös osztójuk a hat.
Legkisebb közös többszörös: Pl. 12 és 18. Ugyanúgy felbontjuk őket, majd a bennük található ÖSSZES prímtényezőt a legnagyobb kitevővel összeszorozzuk. Tehát 3 (a másodikon) ×2(a másodikon) = 36.
Remélem segítettem!
most van az, h egyszerűsítsük a 12/35 törtet. Prímtényezőkre bontjuk. közös osztó csak az 1.legnagyobb közös osztójuk az 1, ezért nem egyszerűsíthető e 12/35 tört.
A könyvben van ez a példa lkkt - re.
Mennyi a 42 és a 90 legkisebb közös többszöröse?
Megoldás:
A számokat prímtényezőkre bontjuk.
42=2×3×7
90=2×3×3×5
A 42 és a 90 legkisebb közös többszörösének prímtényezős felbontásában a 2×3×7 és a 2×3×3×^is szerepel.(Hiszen a 42-nek és a 90-nek is a többszöröséről van szó.)
42=2×3×7 90=2×3×3×5
[42;90]=7×2×3×3×5=630
a 42 és a 90 legkisebb többszöröse a 630.
[42;90]= 630.
Szóval így már értem...csak kellett egy jó példa rá. A gond az h megtanulom, prímén megy, de dolgozatnál elfelejtem. Bárcsak tudnék puskázni, de nem, mert szégyen lenne lebukni, és azért ez nem olyan nehéz anyag, és leírnám magam a tanár előtt, h lebuknék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!