SÜRGős! Nem értem a kémiát, hétfőn dolgozatot írunk, valaki segítene, elmagyarázná az alábbi feladatokat?
A számolásokkal van bajom, sehogy se tudom megérteni, pedig tényleg próbálkozok, de mikor már majdnem rájövök, kiderül, hogy nem is jól gondoltam. Az elmúlt két évben nem volt jó kémia tanárom, szinte nem is tanultunk semmit, így nehezen megy.
Feladatok:
1. Az alábbi elemek hány grammjában van ugyanannyi atom, mint 1 g hidrogéngázban?
a) oxigéngáz b) magnézium c) neongáz d)szén
2. Az alábbi anyagok hány grammjában van ugyanannyi molekula, mint 4,25 g ammóniában?
a) víz b) metán c) kén-dioxid
3. Melyik tartalmaz több molekulát?
a) 7g nitrogén vagy 3,5 g szén-monoxid b) 3g ammónia vagy 6 g kén-hidrogén
4. Határozd meg a tömegét!
a) 9*10^23 db N(alsó index)2 molekula b)16*10^24 db H(alsóindex)2O molekula c) 12*10^21 db SO(alsóindex)2 molekula
Még van, de egyenlőre ez is bőven elég (sok is).
Nekem igazából képletekre, részletes megoldásra lenne szükségem, amiből megpróbálhatnám leszűrni, hogyan is kell megoldani!
Előre is nagyon szépen köszönöm a segítséget!
A 4.-nél ez jó?
m=M*n
N=9*10^23
n=N/N(alsóindex)A=9*10^23/6*10^23 1/mol=1,5 mol
M(N(alsóindex)2)=28 g/mol
m=28g/mol*1.5mol=42 g
Ha egy kicsit értesz németül, akkor töltsd le, installáld és böngészhetsz. Szerintem nagyon hasznos lehet.
Jól oldottad meg a 4. feladatot. Ha magadtól csináltad, úgy értem nem egy másik megoldásból másoltad más adatokkal, hanem érted is, mit miért osztottál és szoroztál, akkor minden rendben, menni fog a dolgozat.
Szóval mi az, amit nem értesz? Képletek különösebben nincsenek, annyit kell tudni, hogy 1 mol azt jelenti, hogy N_A = 6·10^23 darab dolog (akár atom, akár molekula), és 6·10^23 darab neutron vagy proton tömege éppen 1 gramm.
Azért néhány feladat megoldása:
1a) 1 g hidrogéngázban éppen 1 mol hidrogénatom van, szóval N_A darab. Ugyanennyi oxigénatom szintén 1 mol, annak a tömege pedig 16 g.
2a) Ammónia = NH3. Molekulasúlya 17 g/mol. 4,25 g ennyi anyag:
N = 4,25 / 17 mol = 1/4 mol
Más anyagokból is 1/4 molban lesz vele ugyanolyan számú molekula.
Víz = H2O, molekulasúlya 18 g/mol. Ebből egynegyed mol az 18/4 = 4,5 g.
3a)
Nitrogén: M_N2 = 2·14 g/mol. 7g az éppen 1/4 mol
Szénmonoxid: M_CO = 12+16 = 28 g/mol. 3,5 g az sokkal kevesebb, mint negyed mol (nagyjából heted-nyolcad, de nem is számolom ki), tehát a nitrogénben van több molekula.
Itt fontos volt a számoláson kívül az is, hogy a nitrogén nem atomosan, hanem N2 molekulaként van jelen a természetben, tehát ha 7g nitrogénről van szó, akkor az 7g N2 molekulát, vagyis negyed mol N2-t jelent.
4b)
Mivel 6·10^23 darab az 1 mol, ezért 16·10^24 darab az ennyi mol:
N = 16·10^24 / 6·10^23 = 160/6 = 80/3 mol
1 mol H2O tömege 2+16 = 18g
a teljes tömeg: m = 18g · 80/3 = 6·80 g = 480 g
Talán észrevetted, hogy én nem szeretek képleteket megtanulni, inkább csak logikusan az arányosságokat írom fel. A képleteket elfelejti az ember, ha viszont a logikát érti meg, az megmarad sokáig.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!