Jó fizikások! Mennyi idő alatt nyom fel egy 2570 Wattos szivattyú 800 liter vizet 45 méter magasra?
Nincs véletlenül megadva a munkavégzés?Vagy az erő?
Átgondoltam,de szerintem a fentiekből az egyikre minimum szükség van.
Képletet ne várj, én fejben szoktam általában ezeket nagyjából kiszámolni, most így:
Alapdolgok, amik fejből jönnek:
1Le=736W, amúgy 75mkp/secundum
És akkor 800lit(tulajdonképpen kg, mert víz)*45m=36000mkp.
És akkor 36000/75 =480Le*736W=353280 W kellene 1 másodperchez, de 353280/2570=137,46 másodperc kell hozzá..
köszi szépen :) nagyon aranyos vagy
lenne itt még egy ha nem baj :$ az is hasonló
A fogaskerekű vasút 15 tonnás szerelvénye 25 perc alatt emelkedik fel 259 méter magasra.Mennyi a gép teljesítménye?
Huhh, ez a kilopond meg lóerő a #3 megoldásban, ezek voltak a szép dolgok valamikor, de ma már ilyeneket nem tanultok.
Ezt tanuld meg: P = W/t
Vagyis a teljesítmény az az időegység alatt végzett munka. Szóval a munkát elosztjuk azzal, hogy mennyi idő kellett hozzá, kijön a teljesítmény.
Most P = 2750 W
(nem tudom, az tiszta-e, hogy ez a W a watt, fent a képletben a W pedig a munka. A watt az mértékegységként W, a munka pedig jelként W. A kettőnek semmi köze egymáshoz.)
800 liter víz tömege: m = 800 kg
Ha 45 méter magasra emeli, akkor olyan magasan a felemelt víz helyzeti energiája: E = m·g·h
ahol g = 10 m/s² a nehézségi gyorsulás (valójában 9,81 m/s², de mindenki 10-zel számol)
h pedig a magasság, h = 45 m
Ezt a helyzeti energia képletet is meg kell jegyezni. Ebben a képletben a jobb oldalon minden adat megvan, ki tudod számolni az energiát.
Az energia növekedése meg a végzett munka ugyanaz, ha nincs súrlódás. Tegyük fel, hogy nem volt. Akkor W=m·g·h
És most jön az eredeti képlet a teljesítményről:
P = W/t
Átrendezve:
t = W/P
Ebben is W meg P is megvan már, csak el kell osztani. Másodpercben fogod megkapni.
Nem számolom ki, már csak be kell, hogy helyettesíts. Azt tedd meg te, közben pedig tanuld meg ezt a pár képletet. A másik feladatodhoz pont ugyanezek kellenek. (Gondolom te voltál, aki azt a másik feladatot külön is megkérdezted, ott is válaszoltam rá.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!