Sorolj fel olyan tényeket, amelyek az anyag részecskéinek a mozgását igazolják?
Pl.:A szilárd test részecskéi között vonzóerő van. Ezt bizonyítja az is, hogy a frissen reszelt és erősen összenyomott ólomfelületek összetapadnak.
A kilöttyent folyadék cseppeket alkot.
A víz felületéről nehezebb leemelni az üveglapot, mint megtartani a levegőben. Ennek az az oka, hogy a víz és az üveg részecskéi között is vonzás van.
Nemcsak az azonos, hanem a különféle anyagok részecskéi között is van vonzás. Ezért marad vizes például az üvegpohár, amelyből kiöntötték a vizet.
A Brown-mozgás a gázokban és folyadékokban lebegő (szuszpendált) részecskék szüntelenül zajló, véletlenszerű mozgása, amelyet Robert Brown angol botanikus fedezett fel vízben elkevert virágporszemcsék vizsgálata során.
Einstein magyarázata szerint a jelenség azért következik be, mert az oldószer molekulái megfigyelhetetlen, de állandó hőmozgásuk következtében a szuszpendált részecskéket véletlenszerűen ide-oda lökdösik. A Brown-mozgás az anyag atomos szerkezetének bizonyítékául szolgált.
Ez pedig egy teljes anyag.
Remélem ez megfelel :)
:D:D
Szerintem is nagy hülyeséget kérdeztem..De azért én is köszönöm.!(:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!