Hogy írjuk helyesen?
parlagfű-mentesítési felhívás
parlagfű mentesítési felhívás
parlagfűmentesítési felhívás
Itt csak sima összetettségről van szó
parlagfű+mentesítési. A felhívás már nem a szóösszetétel része
c.
Szerintem a parlagfűmentesítés egy szó lenne, csakhogy nem a parlagfüvet mentesítjük, hanem a területet.
Területmentesítés, területmentesítési...
A parlagfű-mentesítési felhívás írásmódjában nem vagyok biztos, mert ez már 8 szótag.
Én az a-ra tippelek.
Ezzel egy időben felraktam a kérdést egy helyesírással foglalkozó oldalra. Ha megérkezik a válasz, akkor itt közzéteszem.
"Itt a válasz a kérdésre:"
Hogyan kell írni a parlagfű-mentesítési felhívást?
Szeretnék kérni hozzá szabályt is.
A “parlagfű-mentesítési felhívás” minőségjelzős szószerkezet, ezért különírandó (107/a szabálypont). A “parlagfű-mentesítési” kötőjellel írandó, ugyanis három szóból áll az összetétel, és a hat szótagot meghaladja (138-as szabálypont).
09:45!
"Szerintem a parlagfűmentesítés egy szó lenne, csakhogy nem a parlagfüvet mentesítjük, hanem a területet."
Azt is beláttad időközben, hogy ebben a mondatban téves irányba is elmentél, vagy erről még különmeggyőzzelek? :-)
(Ugyanis egybeírás-különírés szempontjából mindegy, hogy jelöletlen tárgyas összetételről vagy jelentéssűrítő összetételről van-e szó. Tehát amit írtál, abból csupán a "csakhogy" hibás. :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!