Mássalhangzó törvények?
Zöngésség szerinti részleges hasonulás:az egymás mellett álló msh.-k közül az egyik zöngésség tekintetében hasonlóvá válik a másikhoz (zöngésedés:bicikli, zöngétlenedés:fűzfa)
Képzés helye szerinti részleges hasonulás: az elöl álló "n" hang az utána álló "p", "b" hang hatására kiejtésben "m" hangá változik
Hasonulás:két msh. találkozásakor az egyik hasonul a másikhoz: -írásban jelölt teljes has.:a msh. az előtte vagy az utána álló msh.-val teljesen hasonul, ezt írásban is jelöljük (kenyér+vel=kenyérrel, szeret+felsz. mód-> szeressen)
-írásban jelöletlen teljes has.:ugyan az mint a jelöld, de ezt írásban nem jelöljük (nagyjából [naggyából])
Összeolvadás:az egymás mellett álló két msh. helyett egy harmadikat ejtünk (barátság [baráccság])
Msh. rövidülés:ha egy hosszú msh. találkozik egy másik msh.-val, akkor a hosszút röviden ejtjük (többség)
Msh. nyúlás: egy msh.-t hosszan ejtünk (kisebb)
Msh. kiesés:három különböző msh. közül a harmadik ejtésben kiesik (mindnyájan)
1. igazad van, de én inkább leírtam :PP
2. voltam
Köszi!
Semmi gond!
Nekem sem túl régi ez az anyagrész (1 éve ismételtük át újra gimiben), de ha egyszer fent van Interneten, akkor csak simán utánakeres a kérdező a Google-ben, és rengeteg jó találat közül választhat, anélkül, hogy beírná ide a kérdést. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!