Ha megnézem a Kőszívű ember fiait meg tudom csinálni? /lent. Légy szíves! /
Tisztában vagyok vele hogy el kellett volna olvasnom a könyvet, az Egri csillagokat el is olvastam még tavaly.. de ehhez se időm, se idegzetem nem volt.. A lényeg: kell egy fogalmazást írnunk 'Nyergelj, fordulj' címmel.. Ha megnézem a filmet tudok írni egy egy oldalas (A4-es) fogalmazást a jelszóváltoztatásról? Nem kérem hogy linkeljetek, meg hogy írjatok ti.. mert tudom hogy az én dolgom, meg ti se tennétek meg, és nem is várom el.. Csak egyáltalán megtudnám csinálni a film alapján?
Köszönöm!
Nem biztos, hogy a filmben ugyanúgy van, mint a könyvben (nem láttal a filmet).
De itt egy link, olvasd el csak ezt a fejezetet, akkor kiderül, hogy hogy van a könyvben:
Ezt elolvasni kevesebb idö, mint megnézni a filmet, és valószinüleg jobb lesz a fogalmazásod is.
Igazad van.
Ha nem olvasod el, csak a filmet nézed meg, akkor nem fogod megérteni, hogy miért változtatták meg a jelszót.
A lényege a jelszónak, hogy Richárd a csapatával fordítson hátat az osztrákoknak és térjen vissza Magyarországra.
Egy kicsit megpróbálok neked segíteni, bár nem sok időm van.
Liedenwall Edit, Alfonsine unokahúga egy apáca kíséretében meglátogatta a Plankenhorst házat.
Végig kellett hallgatnia a tervet, hogyan akarják az ő vőlegényét, Baradlay Richárdot elveszíteni.
Ezért fortélyosan az apácát itatta az édes likőrrel, amit ő nagyon szeretett. Úgy tett, mintha ő is ivott volna és fejébe szállt.
Alvást tettetett, és kihallgatta a tanácskozást Antoinette, Alfonsine és soror Remigia apáca között,/ ők a császáriak hűséges hívei voltak, nem csekély szerepük volt a bécsi forradalom leverésében sem/ akik bátran beszéltek előtte, mert azt hitték, hogy alszik.
Így tudta meg, hogy a Baradlay-fivérek édesanyja Bécsben van, de már el van árulva és a bécsiek az elfogatására kiadták a parancsot.
Ugyanakkor a magyar század Richárd vezetésével szökni akar, de Richárd akadályozza a tervüket, nem akar hűtlen lenni a császárhoz.
A gyilok már elő van készítve, ha Richárd beleegyezik abba, hogy megszökik a csapatával, akkor a vértesek - Palvicz Ottó vezetésével - elfogják őket és hazaárulás vádjával hadbíróság elé állítják, ahol főbe lövik.
Ha pedig akadályozza a szökésüket, a saját csapatában van egy ember, aki orvul meg fogja ölni.
Tehát, akár szökik, akár nem, Richárd halva van.
Az asszonyok ezen kacagtak, és nem tudták, hogy minden egyes szavuk tőrdöfés a szegény lány szívébe.
"Szegény leány!
Mennyi heroizmus kellett ahhoz, hogy tudjon enni és inni; mohó étvágyat, ínyenc szomjat tettetni akkor, midőn dolgokat beszéltek előtte, amiktől lelke haldokolt!
Játszania kellett azt a szerepet. Hadd higgyék, hogy íme ennek is megtetszett már a kolostori élet; nem érdekli más, nem vigasztalja más, csak a paradicsom a túlvilágon, s a jó terített asztal az innensőn."
Edit elhatározta, hogy megszökik őrzőjétől. az apácára hatással volt a sok kis kupica likőr, hazafelé a kocsiban szépen elszenderedett.
Edit egy óvatlan pillanatban kiugrott a kocsiból és belefutott a bécsi éjszakába.
Tudta, milyen utcát kell keresnie és egy zöldséges asszonyt, akinél elrejtőzött Richárd édesanyja.
A Szent István torony szolgált neki útmutatóul, annak a háta mögött megtalálta a Singerstrasset, ott pedig a mondott ház előtt szinte belebotlott a zöldséges asszonyba, aki elvitte őt Baradlaynéhoz.
A lány mindent elmesélt, hogy Richárd és az egész csapat milyen veszélyben van.
Baradlayné csak ámult, hogy van egy lány, aki az ő fiát ennyire szereti.
Editben csak az munkált, hogy meg kell mentenie őket.
Felkeresték a huszárokat. Amikor Richárd meglátta édesanyját és Edithet, már tudta, hogy amit az újságokban olvasott Magyarországról, az mind igaz.
A magyar nép segítségért könyörög és ezt a kiáltást ő meghallotta.
Ez a két nő, édesanyja és menyasszonya hozta el számára segélykérő szavukat.
Behívta Pál urat, az ő tisztiszolgáját.
Megmondta neki, hogy az éjjel szökni fognak.
Pál úr megkérdezte, hogy mi lesz a jelszó.
"Nyergelj, fordulj!" - felelte Richárd.
Az öreg hadfi boldogan vitte a hírt a csapatnak.
"A huszárszakasz rendben állt már a temetőárkon kívül.
Richárd felkapott lovára, és csapatja elé lovagolt.
Mikor a két nő elhaladt a lovagok mellett, csendesen, de mind egyszerre, nem kiáltva, csak susogva, egy elfojtott „éljen” szóval üdvözlék a két nőalakot. Olyan volt az, mint a szélfuvallat, mint az erdőzúgás, ez a halk „éljen” sóhajtás száz meg száz elfúlt kebelből.
„Nyergelj, fordulj!” – szólt a csendes jelszó; a csapat megindult. Meghalt a trombitás, nem volt szüksége a csapatnak trombitaszóra. Eltűntek mint egy tábor kísértet."
Visszafelé Editék beleszaladtak az ostromzároló sereg egyi k táborhelyébe.
Itt Editnek elő kellett venni újra a női furfangját, hogy kedvesétől más felé terelje Palvicz Ottó csapatát.
Palvicz Ottó őt ismerte, mint a Plankenhorst-ház családtagját, ezért azt hitte, hogy soror Remigia üzenetét hallja.
Palvicz vértesei a Bécs felől vezető utat reggelig zárva tartották Richárd előtt, de Richárdék más úton indultak el, ezért mire az osztrákok észrevették hogy becsapták őket, már négy óra egérútjuk volt.
Baradlayné meghatódott, és ezt mondta Editnek:
– Remek leány! Úgy hiszek Istent az égben, amint hiszem azt, hogy eljön az idő, amikor a Baradlay-ház kapujában az én térdem lesz az, ahova lábadat legelőször leteszed, mikor a kocsiból leszállsz. – De milyen hosszú út van még odáig mind a hármunkra nézve!
Edit visszatért a kolostorba, ahol az apácák szörnyülködve fogadták.
Nem volt hajlandó estig megmondani, hol járt.
Majd estére megmondom, addig nem! - hajtogatta.
Meg is vesszőzték.
Este aztán megmondta, hogy a huszárőrtanyán volt, ott töltötte az éjszakát a kedvesével.
Ebből megtudhatta az apátnő, hogy Edit becsapta az egész osztrák sereget, és más irányba küldte őket, ahol egész éjjel Richárdék felbukkanására vártak.
"Tudniillik, hogy mikor a soror Remigia által informált küldöncnő elmondá az ismert jelszavakat az ezredesnek, s aztán figyelmezteté, hogy nemsokára jön a Gibeonita anyja álruhában, fiát rábeszélni, hogy hagyja el az ostromló tábort – akkor Palvicz dühösen kiáltott fel:
– Az ördög elviheti a dolgot! Akkor már meg is szöktek. Én magam nyitottam nekik utat, s kísértem az ellenfél kémeit a kapuig. Csak azt tudnám, hogy ki volt az a szoknyába öltözött kicsi ördög, aki engem a hosszú orromnál fogva ide hurcolt?
Azt persze nem mondták meg neki soha."
Idáig jutottam, most valami frappáns befejezés kellene, de már nincs időm, mennem kell dolgozni.
Kíváncsi vagyok a véleményedre, a neveket pontosítani kell, mert emlékezetből írtam, nem biztos, hogy mindig jól. pl. Edit Edith
Este majd jövök és megnézem,,mit válaszoltál.
Üdv: Ági
Nagyon meglepődtem.. Nem gondoltam volna hogy van olyan ember aki azzal tölti a szabadidejét hogy egy ismeretlennek (aki nem tanult, és nem teljesítette a kötelességét) fogalmazást írjon.. Helyette. Nagyon szépen KÖSZÖNÖM! Eddig megnéztem a filmet, és elolvastam amit írtál.. Most a könyvnek ezt a fejezetét fogom olvasgatni. Azután pedig szerintem kicsit átírom amit te írtál, és valószínű hogy lerövidítem, mivel ez kézírással nagyon sok. És ugye írtad, hogy még kellene valami jó befejezés. Szerintem ez így jó. Mert nem az volt megadva hogy az egész "Akik igazán szeretnek" fejezetről kell írni. Csak a cím volt megadva, és szerintem ennyi pont elegendő. :)
Még egyszer köszönöm!!!
Eddig jutottam mostanáig:
Október vége fele járunk. A várost több oldalról ostromolják, mikor Liedenwall Edit, Alfonsine unokahúga egy apáca kíséretében meglátogatja a Plankenhorst házat. Editnek végig kell hallgatnia a tervet, hogyan akarják az ő vőlegényét, Baradlay Richárdot megölni. Ezért fortélyosan az apácát itatja az édes likőrrel, amit ő is kifejezetten szeret. Úgy tesz, mintha ő is inna. Ezután alvást tettett, és kihallgatja tanácskozást Antoinette, Alfonsine és soror Remigia apáca között, akik bátran beszélnek előtte, mert azt hiszik, hogy alszik.
Így tudja meg, hogy a Baradlay-fivérek édesanyja Bécsben van, de már el van árulva és a bécsiek az elfogatására kiadták a parancsot. Ugyanakkor a magyar század, Richárd vezetésével szökni szeretne, de Richárd nem akar hűtlen lenni a császárhoz. A terv már elő van készítve. Ha Richárd beleegyezik abba, hogy megszökik a csapatával, akkor a vértesek, akiket Palvicz Ottó vezetett, elfogják őket és hazaárulás vádjával bíróság elé állítják, fejbe lövik. Ha pedig akadályozná a szökésüket, a saját csapatában is van egy ember, aki orvul megölné. Tehát, akár szökik, akár nem, Richárd meghal. Az asszonyok ezen kacagnak, és nem tudják, hogy minden egyes szavuk egy döfés a szegény lány szívébe.
Így elhatározza, hogy megszökik nevelőjétől. Szerencséjére az apácára hatással volt a sok kis kupica likőr, és hazafelé a kocsiban szépen elszenderedik. Edit egy óvatlan pillanatban kiugrik a kocsiból és belefut a bécsi éjszakába.
Azt is tudja, melyik utcát kell keresnie és egy zöldséges asszonyt, akinél Richárd édesanyja rejtőzködik. A lány mindent elmesél, azt is hogy Richárd az egész csapatával milyen nagy veszélyben van. Felkeresik a huszárokat. Amikor Richárd meglátja édesanyját és Edithet, már tudja, hogy amit az újságokban olvasott Magyarországról, az mind igaz.
Ez a két nő, édesanyja és menyasszonya hozta el számára segélykérő szavukat. Behívja Pál urat, az ő tisztiszolgáját. Megmondja neki, hogy az éjjel szökni fognak. Pál úr megkérdezi, hogy mi lesz a jelszó.
-„Nyergelj, fordulj!" - feleli Richárd.
Az öregember boldogan viszi a hírt a csapatnak, akik halkan éljenezik a nőket. Visszafelé befutnak az ostromzároló sereg egyik táborhelyére, ahol Editnek más felé kellett terelnie Palvicz csapatát. Ottó azt hitte, hogy az apáca üzenetét hallja. Palvicz vértesei a Bécs felől vezető utat tartják zárva Richárd előtt, ezért mire az osztrákok észreveszik, hogy becsapták őket, már négy óra egérútjuk van. Edit visszatér a kolostorba, ahol az apácák szörnyülködve fogadják. Nem volt hajlandó estig megmondani, hol járt.
-Majd estére megmondom, addig nem! – hajtogatja.
Ezért meg is vesszőzik. /ennyi/
Akkor még kéne valami befejezés, vagy ez megfelel a címnek?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!