KÉMIA Segítene valaki nekem?
Itt vannak a kérdések!
1. Hány g higany és hány dm3 normálállapotú oxigéngáz keletkezik 25 g higany-oxid hevítésekor?
2. Mondj példát exoterm és endoterm reakcióra! Milyen előjelű a reakcióhőjük?
3. Mit fejez ki az aktivitási energia?
4. Hányszorosára változik a reakciósebesség az ammónia elemeiből való képződésekor,ha a reagáló anyagok koncentrációját megkétszerezzük?
5. Milyen irányú változások történnek az alábbi egyensúlyi rendszerekben,ha a)növeljük a víz koncentrációját, b) melegítjük a gázelegyet, c) valamennyi reakcióval megkötjük a CO-ot,d) katalizátort alkalmazunk, e) növeljük a nyomást? A) CH4(g) + H2O(g)---CO(g) +3 H2(g) B) CO(g)+H2O(g)---CO2(g)+H2(g)
Nagyon kedves vagy. Szerinted mit csinálok?? Várok? Nem csinálom. Hogy lehet ilyen rossz indulatú ember valaki?
Na így fogok én is segíteni itt.
1. HgO -> Hg + (1/2)O2
A higany tomegszama 200.6, az oxigene 16.
1 mol HgO-bol lesz 1 mol Hg es fel mol O2.
A higany tomege: 25g*(200.6/216.6) = 23.15 g (folyadek)
Az oxigen tomege: 25g*(16/216.6) = 1.85 g (gaz)
1.85 g oxigen az 1.85/16 = 0.115 mol, ami normal korulmenyek kozott 0.115 x 22.4 dm3, tehat 2.59 dm3 oxigen lesz.
(az egyenletben fel mol oxigennel dolgoztam, ezert van 32 helyett 16! Szajbaragosan ugy kellett volna felirjam, hogy 2HgO -> 2Hg + O2, es akkor minden fel lett volna szorozva 2-vel, de az eredmenyek ugyanazok lesznek).
2. Exoterm - hot fejleszt; pl molotov koktel hasznalata. Negativ elojel, mert ho szabadul fel.
Endoterm - hot nyel el (vagyis energiat kell beleoljel, hogy megtortenjen); pl jeg olvadasa. Pozitiv elojel, mert hot nyel el.
3. a minimalis energia ami a kemiai vagy fizikai reakcio beindulasahoz szukseges
4. N2 + 3H2 -> 2NH3
A sebesseg: v = k·cN·cH³, ahol cN a nitrogen, cH a hidrogen koncentracioja. Ha mindkettot megduplazod, a sebesseg 2·2³ = 16-szor nagyobb lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!