Tegnap egy vektoros feladatra válaszoltam és azt hiszem nem jó a válaszom. Megkérhetlek, hogy nézd már meg?!
1. Közbezárt szögtől függetlenül teljesül.
Ez igaz, mert a, b azonos hosszú, vagyis a+b, a-b egy rombusz átlói. Amelyek merőlegesek egymásra.
2. Most nem néztem végig a megoldásodat, de ha simán felírjuk, hogy
a(a1,a2) és b(b1,b2)
Utána kiszámoljuk a+b és a-2b skaláris szorzatát, és egyenlővé tesszük 0-val.
Akkor rendezés után az jön ki, hogy
a1*b1+a2*b2=-1
Amiből a két vektor szöge 180 fok.
Tehát az eredményed jó.
c,d megoldását nem látom.
De a b-re írt módszerrel nekem
c-nél:
a1b1+a2b2=0-nak adódik, vagyis a két vektro merőleges volt.
Végül d-re ugyanígy:
a1*b1+a2*b2=1
A közrezárt szög 0 fok.
Nagyon köszönöm, hogy foglalkoztál vele. De ...
A b. feladatra írod Te is:
"Amiből a két vektor szöge 180 fok."
De akkor az összegvektor null-vektor. Beszélhetünk a null-vektor irányáról? Tud az merőleges lenni a másikra?
"De akkor az összegvektor null-vektor. Beszélhetünk a null-vektor irányáról? Tud az merőleges lenni a másikra?"
Persze, definíció szerint a null-vektor minden vektorra merőleges.
Tudtommal pont azért ez a definíció, hogy a skalárszorzat konzisztens legyen.
Kösz! Ennek nem néztem utána.
Akkor nyugodt szívvel ott hagyom a megoldást, nem kell törölnöm.
Pótoltam a tájékozódást:
"Mondhatjuk tehát, hogy a nullvektor minden vektorral párhuzamos és minden vektorra merőleges is, minden vektorral egyirányú, és minden vektorral ellentétes irányú is.
A nullvektor az eltolások közé sorolt változatlanul hagyásnak az eltolásvektora."
A b.) feladatnál leírt megoldásnak megfelelően módosítottam a megoldásomat, így megnyugtató a válasz.
Még egyszer köszönöm a segítséget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!