Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Eléggé nem értem, hogy oldjam...

Eléggé nem értem, hogy oldjam meg?

Figyelt kérdés

1.Legyen ABC A-ban derékszögű háromszög,AB=12cm, és AC=9cm.Legyen M és N az AB,illetve AC oldal felezőpontja.

a)Számítsátok ki Mn szakas hosszát

b)Számítsátok ki az MNCB négyszög területét

c)Igazoljátok,hogy az ABC háromszög köré írt kör területe nagyobb,mint 176cm"

2.Egy körcikk sugara 3cm és a középponti szöge 30 fokos.

a)Számítsátok ki a körcikk területét

b)Számítsátok ki a körcikkhez tartozó korív hosszát

c)Igazoljátok,hogy a körcikk kerülete kissebb,mint 75,75 cm

#makek
2012. máj. 22. 06:19
 1/1 anonim ***** válasza:

a:=BC

c:=AB

b:=AC

pitagorasz miatt a=(c^2 + b^2)^(1/2)

ekkor vegyük észre, hogy ugyanígy MN=( (c/2)^2 + (b/2)^2 )^(1/2)

az MNCB négyszög területe egyszerűen kijön, ha kiszámolod a háromszög területét (ez b*c/2) és kivonod belőle a kis háromszög területét (ez b/2*c/2/2 )

a köréírt kör, mivel derékszögű ezért a/2 sugarú. megvan az a oldal korábbról, a kör területe a r^2*pi ha jól emlékszem. igazold az egyenlőtlenséget.

a körcikked szöge 30 fok, ez a 360 hanyad része? ugyanennyied része lesz a körcikk területe a teljes kör területének. a teljes kör területét az r^2*pi vel számold.

a kerület a 2*r*pi-vel számolando, ebbol is minden ismert, a kerületnek szintén a 30/360 szorosa lesz.

nem számoltam utána, de nekem enyhe túlzásnak tűnik a 75 cm kerület egy 3 cm-es kör cikkének... de a számolás itt is egyértelmuen kovetkezik a korábbiakbol.

remélem érthetően fogalmaztam, ha nem akkor kérdezz.

2012. máj. 22. 06:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!