Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Egri csillagokba tudnátok...

Lexxii kérdése:

Egri csillagokba tudnátok segíteni? /kérdések alul/ Fejezet címe:Eger veszedelme

Figyelt kérdés

1.az egriek esküt tesznek.Milyen tárgy az,amelyre ujjakat téve elmondják az eskü szövegét?

2.írd le az eskü szövegét

3.MIért bízik a várkapitány abban,hogy a túlerő ellenére a magyarok megnyerik a háborút?

4.A legtöbb végvár miért került török kézre?

5.Éjszaka bekiabálnak Gergelynek.Mit akar a török,mit mond neki?

6.A harc közben egy bátor hadnagy meghal kinek a nevét egy bástya is őrizte.ki volt ő?

7.Ebben a fejezetben Török Bálintról is kiderül valami.Mit tudtál meg róla

12.Gergely előszőr nem hiszi el,hogy a fia a töröknél van.Egy este azonban hinni kezdi mégis.Mi volt ennek az oka?

2012. máj. 17. 21:11
 1/3 anonim ***** válasza:

1. Ezüstfeszület

2. Esküszöm az egy élő Istenre hogy véremet és életemet a hazáért és királyért, az egri vár védelmére szentelem. Sem erő, sem fortély meg nem félemlít. Sem pénz, sem ígéret meg nem tántorít. A vár feladásáról sem szót nem ejtek, sem szót nem hallgatok. Magamat élve sem a váron belül, sem a váron kívül meg nem adom. A vár védelmében elejétől végéig alávetem akaratomat a nálamnál feljebb való parancsának. Isten engem úgy segéljen!

3. Mert ez a várat magyarok védik "Itt az öt pattantyús kivételével minden ember magyar. Itt mindenki a hazát védi. Ha vér kell, vérrel. Ha élet kell, élettel."

4 Mert idegen zsoldosok védték: "Két erős vár esett el az idén a többi között: Temesvár meg Szolnok.

- Veszprém?

- Veszprémben nem volt ember. Miért esett el az a két erős vár? Azt fogják idő múltával mondani, hogy azért esett el, mert a török erősebb volt. Nem úgy van pedig. Azért esett el, mert Temesvárt spanyol zsoldosok védték. Szolnokot meg spanyolok, csehek meg németek. Hát most megmondom, miben bízom. Abban, hogy Egert nem védi se spanyol, se német, se cseh. Itt az öt pattantyúst nem számítva mindenki magyar, s főképpen egri. Saját fészküket védő oroszlánok! Én a magyar vérben bízom!"

5. Bornemissza Gergely! Te király hadnagya! Hallod-e?

- Nálad van egy török gyűrű. Énnálam van egy magyar gyermek. Az a gyűrű az enyém. Ez a gyermek a tiéd.

- Ha akarod a gyermekedet, jer a piaci kapuhoz. Add ide a gyűrűmet. Odaadom a gyermekedet. Felelj nekem, Bornemissza Gergely!

6. Bolyky hadnagy - "A szegletbástyán, amelynek tegnap este óta Bolyky bástyája a neve, Gergely deák meg Zoltay rendelkezik."

7. meghalt Konstantinápolyban:

"Igaz, hogy Bálint úr meghalt?

- Az bizony, szegény, már egypár hónapja. A bilincseit csak a halál oldotta le."

12. Bedobják a gyerek kardját a várba

Szívesen segítettem, de szerintem olvasd el. Az egyik kedvenc regényem

2012. máj. 17. 21:37
 2/3 A kérdező kommentje:
2012. máj. 19. 21:35
 3/3 Börcsök Linda válasza:
nagyon köszönöööööööööömmm
2021. márc. 26. 15:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!