Hogy van ez a kémiába?
10.es kémiamunkafüzetet töltök kifelé de vannak amikre nem találok választ.
-Cellulóz és keményítő építőelemei
1.Az egységeket összekötő glikozidkötés
2.A lánc térszerkezete
3.A lánc térszerkezetét stabilizáló kötések
4.Fizikai tul.
5.Redukáló hatás
6. Előfordulás,Biológiai jel., felhaszn
Ezeket az AMILÓZRA valamint az AMILOPEKTINRE
Cellulóz: molekulája több ezer glükózegységből áll
térszerkezete egyenes, fonalas
hidrogénkötések stabilizálják
fehér, szilárd anyag
nem redukáló
növényi sejtfal tartalmazza
textil és papíripar használja
keményítő építőelemi:
Amilóz: glükóz egységek sorban kapcsolódnak egymás után
glikozidkötéssel
amilokpektin: hasonló az amilózhoz, de eláhazó, gombolyagszerű
-meghatározott mennyiségben fordulnak elő a keményítőben
fehér szilárd anyag
-tartaléktápanyag, növényi szervekben raktározódik
textil és élelmiszeripar használja
Cellulóz:
1. 1-4-es glikozidkötések (több ezer darab monomer: béta-D-glükóz)
2. Szál alakú.
3. Láncon belül hidrogénkötések rögzítik.
4. Színe fehér, halmazállapota szilárd, nem édes ízűek, vízben nem, vagy rosszul oldódnak.
5. Nincs redukáló hatásuk, mivel nincs olyan monomerje amely szétnyílhatna.
6. Előfordul gyapotban (90%), fában (40-50%), növényi sejtfal felépítője, fontos textilipari anyag, felhasználják még műanyag és műszálak készítésére
Keményítő:
1. Amilóz 1-4-es glikozidkötések, amilopektin 1-4-es glikozid kötések, DE minden 20-25. 1-6-os glikozidkötés. (Több száz alfa-D-glükóz monomerből épül fel a keményítő.)
2. Amilóz hélix alakú, míg az amilopektin elágazó, ágas-bogas szerkezetű a beékelődő 1-6-os glikozidkötések miatt.
3. Amilóznál hidrogénkötések, amilopektinnél is lehetséges, de általában nincs. (Ha van 1-2 a molekulában)
4. Mindkettő fehér, szilárd, íztelen anyagok. Az amilóz meleg vízben oldható (csiriz, Tyndall-jelenség), míg az amilopektin vízben oldhatatlan.
5. Nem képesek redukálni.
6. Nagy mennyiségben a burgonyában fordul elő, de előfordul még magvakban (búza, kukorica stb.), növények tartalék tápanyagai, felhasználja az élelmiszeripar (liszt), a szesz- és dességipar, gyógyszeripar (tabletták adalékanyagaként) és a textilipar.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!