Tudtok nekem válaszolni 2 fizikai dolgozat kérdésben? (dinamikai számolások)
1., Egy 80kg tömegű ember kiugrik egy 2m/s sebességgel haladó, 120kg tömegű csónakból, amely ennek hatására megáll. Mekkora és milyen irányú sebességgel ugrott ki?
2., Mekkora erővel nyomja a lift padlóját a 80kg tömegű ember, amikor a lift 2m/s^2 gyorsulással a tizedik emeletről lefelé indul?
Kérlek a gondolatmenetet is írjátok le!
1. Energiamegmaradással ki kell jönnie.
Kezdetben az ember és a csónak is 2m/s-al megy.
A rendszer energiája 1/2*(m1+m2)*v^2
1/2*200*4=400 J
Ha kiugrik az ember, akkor a rendszer energiája nem változhat.
1/2*120*0+1/2*80*w^2
1/2*80*w^2=400
w^2=10
w=gyök(10)=3,16
Vagyis 1,16 m/s sebességgel ugrik ki az ember. (2 volt eredetileg a sebessége, és ehhez ad hozzá még 1,16-ot)
2. F=m*a
a-t kell kiszámolni.
Ha áll a lift a=g
Ha lefelé gyorsul, akkor a=g-2
Lefelé gyorsulásnál ki kell vonni, felfelénél hozzá kell adni. Ezt úgy lehet megjegyezni, hogyha lefelé g-vel gyorsul a lift, azaz zuhan, az emberek súlytalanok.
F=80*(10-2)=640N
"Köszönöm szépe, sokat segítettél, még1-ben tudnál segíteni (egyszerűbb) Egy test tömege 2kg. Mekkora egy másik test tömege, ha a közéjük feszített rugóval szétlökve azokat a második test sebesség változása 4x akkora lesz, mint az elsőjé?"
Asszem, hogy itt lendületmegmaradásról van szó.
A két test áll a lendület:
m1*0+m2*0=0
Ezután az
m1*v1+m2*v2=0 -nak teljesülnie kell
osszuk le v2-vel
m1*v1/v2+m2=0
v1/v2=-1/4 (ez azért mínusz, mert a sebességek iránya épp ellentétes) és m1=2
-2*1/4+m2=0
m2=+1/2
De ebben nem vagyok annyira biztos.
Szerintem az energiamegmaradás nem jó, mert a rugó is tárol energiát, és azzal nem tudunk számolni.
Tehát a lendületmegmaradás az egyetlen lehetőség ezekből az adatokból.
De most meg kérdezhetnéd, hogy az 1-ben miért nem lendületmegmaradással számoltam.
Lendületmegmaradásból az jönne ki, hogy
200*2=80*v
v=5
Eddig elég biztos voltam benne, hogy az energia nem tud eltűnni. De akkor meg a lendületmegmaradás nem igaz.
De asszem mégis inkább lendületmegmaradás kell az elsőbe (is). Mert a lendületmegmaradás mindig igaz, ha csak belső erők vannak.
Na látom, ezzel nem sokat segítettem :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!