Hogy kell ezt megcsinálni SN 7490-es aszinkron dekádszámlálóval?
A 7490-esben 2-es meg 5-ös osztó van, vagyis 10-es osztást tudsz vele csinálni. A 7492-es az, ami 12-es osztást csinál (abban egy 2-es meg egy 6-as osztó van). Nem olyanból kell? Szokták néha 7490-es családnak hívni, amibe a 7492-t is beleértik.
Persze ha mindenféleképpen 7490-esből kell csinálnod, akkor mondjuk kettő ilyenből meg néhány külső kapuból biztos meg lehet csinálni.
Hmm, fura. Szerintem külső tároló kell hozzá (akár egy újabb 7490-ben lévő JK flip-flop, vagy bármilyen más JK vagy T flip-flop). A 7490-est akkor 6-os osztónak kell huzalozni, a külső ff csinálna 50%-os kitöltésű 12-es osztást.
De ha mégis lehet külső tároló nélkül, érdekel, írd már meg az eredményt :)
Ezt az összeállítást ismered? 2-től 10-ig tetszőleges arányú osztás egyetlen 7490-es huzalozásával:
A 7-es osztás trükkös: 6-nál rögtön 9-re reset-eli magát, úgy csinál még egy ütemet. Bár ez most nem segít neked, csak érdekesség.
Igazad van mégis kettővel kell megcsinálni, bocsi. De így se tudom hogyan kell resetelni.
Tudsz ebben segíteni?
Először a 6-os osztó:
Amit küldtem linket, onnan nézd a DIVIDE by 6 kapcsolást pont középen:
CKA a bejövő jel. A kettes osztó kimenetét (QA) ráköti az 5-ös osztó órajelére (CKB), ezzel megy a 10-es osztás. Aztán a QB és QC kimeneteket köti a két R0 bemenetre. Amikor mindkettő 1-es, akkor fog reset-elni. QB a 2-es helyiérték, QC a 4-es, az összegük 6. Vagyis így számol:
0 1 2 3 4 5 (6)0 stb.
Szóval egy pici pillanatig megjelenik a Q kimeneteken a 6 is, de rögtön reset-el is 0-ra.
A leosztott frekvencia a QC kimenet lesz (annak 4 a helyiértéke a számértékben). Ennek jelszintjei ilyenek: felülre írtam a QA-QB-QC-QD bináris kimenetek értékét decimálisan, alá a QC=4 értékét:
0 1 2 3 4 5 6 0 ...
0 0 0 0 1 1 1 0 ...
Ennek a kitöltési tényezője egyébként 1/3 (mivel a 6-oshoz tartozó 1 szint csak nagyon pici ideig áll fenn, rögtön 0 lesz).
A másik 7490-es CKA bemenetére kell kötni az első kimenetét, tehát QC-t. A 12-es osztás kimenete a második 7490-es QA kimenete lesz. Szóval csak a 2-es osztót használjuk belőle, az 5-ös osztó parlagon marad.
A kitöltési tényező 50% lesz, hisz az osztás végén egyetlen 2-es osztó lett így.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!