Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Hozza összefüggésbe az ATP-bon...

Hozza összefüggésbe az ATP-bontó enzimeket az energiaigényes folyamatokkal (miozin, Na-K pumpa), illetve az ATP szintézist az egyenlőtlen ioneloszlással (mitokondrium)!? Segítség!

Figyelt kérdés
2012. ápr. 6. 15:15
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
A Mozaiknak van egy kétkötetes sorozata - Biolgóia érettségizőknek 1. és 2. -, ami a követelményrendszert dolgozza ki. Sajna nincs benne minden (pl. ez se), de azért hátha találnél benne valami hasznosat. Ha már ismered, akkor nem szóltam. :)
2012. ápr. 7. 17:24
 12/20 anonim ***** válasza:

Halika:) Ennyire ne segítsetek, gyerekek:)

Szóval. Minél energiaigényesebb egy folyamat, annál több energiát igényel. Eddig ugye világos?:D Az ATP energiát tárol, hidrolízisével ADP, további hidrolízisével AMP keletkezik, ezzel összesen 38 kJ energia nyerhető. Mivel az izomműködés igencsak energiaigényes folyamat, ezért az izomfehérjékben (Miozin) sok ATP-bontó enzimet találunk (fogyisoknak: ezért hülyeség, ha azt halljátok, hogy a súlyzózás nem emgfelelő fogyáshoz. Minél nagyobb erőt kell kifejtenie az izomnak rendszeresen, annál több energiára van szüksége, így nő a mitokondriumok mennyisége az izomszövet sejteiben, ergo nő az energiafelhasználás. Vagyis több zsírt fog égetni a szervezet:) Az idegrendszer működése (ezenbelül is a Na-K-pumpák működése) szintén energiaigényes folyamat, úgyhogy itt is sok ATP-szintázra van szükség.

A terminális oxidációban a mitokondrium belső membránjának két oldala között eltérő az ioneloszlás, mivel a belső térből protonok pumpálódnak a külső térbe. Ezt a különbséget az ATP-szintáz nevű enzim csökkenti oly módon, hogy lehetővé teszi a protonok visszajutását a belső plazmaállományba. A koncentrációkülönbség csökkenéséből származó energia pedig ATP szintézisre fordítódik, az enzim a H-ionok átjutásával egyidejűleg ADP-ből és foszforsavból ATP-t hoz létre.

Amúgy tényleg vedd meg a panemsulis könyvet, én abból tanulok, és nagyon jó:)

2012. ápr. 13. 16:58
 13/20 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!:) A mozaik 2 kötetét rendeltem meg, mert ugy láttam, ott témakörönként megvan minden, és jól át lehet látni. De megnézem azért a panemsulisat is. Utolsó válaszoló, te is emelt érettségire készülsz?
2012. ápr. 15. 16:31
 14/20 anonim ***** válasza:
igen. Amúgy én a mozaikos könyvet nem ismerem, bár sokan dícsérik. Én tavaly év elején vettem meg Szerényiék emelt szintű köteteit. Az nagyon-nagyon jó, csak sokkal több dolgot tartalmaz, mint ami az érettségire kell:) Ezzel együtt sok dolog nincs benne (pl. az egészséggel kapcsolatos dolgok). Ezért vettem meg nyáron a panemsulisat. Az a másik kiadással ellentétben a követelményrendszer szerint halad, tömören fogalmaz. Kevés olyan dolog van, ami nincs benne, de azt vagy a Szerényi félében keresem, vagy neten. Amúgy én még ajánlom Biológia érettségi 3 nevű könyvet, amely esszé típusú feladatokat tartalmaz. Nekem nagyon sokat segít. Hát... költöttem egy keveset az utóbbi években biológiáraxD hát még kémiára...:)
2012. ápr. 16. 14:10
 15/20 A kérdező kommentje:
igen, én is már a 3. könyvet vettem most meg.:D pedig már csak 3 hét sincs... A mozaikos könyvben is levan irva a követelmény szószerint. Ha nincs is benne minden, a legfontosabbak megvannak. de köszönöm:)
2012. ápr. 17. 21:48
 16/20 anonim ***** válasza:
jajj, ne is mondd:S Kilencedikben még hogy röhögtem, amikor ofő azzal szórakozott, hogy "Gyerünk, gyerünk! Nyakunkon az érettségi!" Erre most tényleg a nyakunkon van. Igyekszem magam azzal nyugtatni, hogy nincs para, legrosszabb esetben nem vesznek fel, majd jövőre:)
2012. ápr. 18. 06:34
 17/20 A kérdező kommentje:
háát igen. de am ha megnézed az emelt érettségiket neten, az előző évekből, főleg forrás. szóval sztem kilehet következtetni. persze kell tudás is, de sok múlik a logikán. úgy nézem nem annyira súlyos. remélem tényleg nem lesz az.
2012. ápr. 20. 22:46
 18/20 anonim ***** válasza:

Szia!

1 mól ATP felbontásakor AMP-vé (ami am elég ritka folyamat,leginkább pl aminosav aktiváláskor történik,alapjáraton inkább csak ADP-vé bont) 38(!) kj energia szabadul fel.

Az nem hülyeség egyáltalán,hogy a súlyzózással nem lehet fogyni.kg-ban nem lehet,mivel ahogy fogynál,úgy épül fel az amúgy tömegesebb izom,így látszólag nem leszel karcsúbb,csak izmosabb.tény,hogy a dinamikus sportok (futás,pl) sokkal nőisebben tesznek karcsúvá,mint a súlyzózás.az inkább csak izompacsirtává tesz:)

szóval zsírt égetni lehet mindkét fajta sporttal,de a fogyáshoz az kell,hogy az energiaegyensúlyod fennt maradjon.ha sokat eszel,persze sokat sportolsz mellette,úgy is nősz,csak úgy izomra.az anyag nem vész el,csak átalakul.

2012. jún. 11. 18:25
 19/20 anonim ***** válasza:
de ugye az emberek többsége fogyás alatt nem is arra gondol, hogy izomból akar leadni, szóval...:D
2012. jún. 11. 22:14
 20/20 anonim ***** válasza:

Persze,igazad van:)

de mondjuk ha én fogynék (lány vagyok),akkor inkább karcsúsodni szeretnék,mint nagy muszklikat növelni.de ez egyénfüggő.:)

2012. jún. 14. 16:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!