Geometriai szerkesztés. Segítene valaki? 9. osztály
Szerkessz szabályos 8 szöget ha adott körülírt körének középpontja (O) és egy-egy egyenes amelyek a szabályos 8 szög két szomszédos csúcsára illeszkednek.
Le tudná valaki írni a szerkesztés menetét és a diszkussziót?
A segítséget előre is köszönöm.
O-ból merőleges állítasz az egyenesre. Az megadja az egyik oldal felezőpontját.
O-ból az oldalak 45 fokos szögben látszanak (360/8)
Legyen két csúcs A és B. AB felezőpontja F.
ABO háromszög egyenlőszárú, szárszög 45 fok.
OF felezi a szöget. A-t és B-t úgy kapod meg, ha OF-re szerkesztesz egy 22,5 fokos szöget O-ban.
Ha megvan A, akkor OA sugárral megrajzolod a kört, majd AB ívet felméred még 7-szer a körre.
Diszkusszió: Mindig egyértelműen szerkeszthető a 8-szög.
Tessék
1. ábra ez van megadva
2. ábra merőleges állítani az egyenesre: piros
2/b ábra 22,5 fokos szög szerkesztése.
A piros egyenesre állítasz merőlegest O-ban majd kétszer megfelezed. Ekkor 22,5 fokot kapsz. Ez megadja B pontot. TOB szöget átmásolod így kijön az A pont.
3-as ábra. OA sugárral felrajzolod az egész kört.
Majd A-ba leszúrod a körződet és AB távolsággal kimetszed a C pontot. C-ből utána a D-t és így tovább.
Ez egy 8szög lesz.
OKé bocs hülye voltam. Egy egyenest olvastam.
De TE akkor kapsz 6szöget, ha 30 fokos szöget szerkesztesz a TO egyenesre ha oda 22,5 fokosat teszel, akkor kijön a 8szög.
Vagy az oldalakat nem tudod megszámolni :)
Később megpróbálom a rendes feladatot (két egyenessel) ha már eddig félrevezettelek :)
Köszi hogy segítesz, a geometria sose volt az erősségem.
Akkor szerintem az előző feladatban amikor egy egyenessel csináltam akkor biztos 30 fokosat szerkesztettem mert mindig 6 szög jött ki. Biztos pontatlanul szerkesztettem.
Oké megvan a rendes feladat.
Legyen a két egyenes "e" és "f".
Az e egyenest el kell forgatni O pont körül 45 fokkal. e' egyenes és f metszéspontja adja az A pontot.
(magyarázat: B-t elforgatod O körül, akkor éppen A pontba esik. B-ről tudod, hogy rajta van az egyenesen így az egész egyenes elforgatása biztosan elforgatja B-t)
Egy kérdés van, hogy merre 45 fokot, mert 2 irányba is lehet. Valszeg mindkettőbe kell. És a diszkusszióba kell leírni, hogy mikor van 1 meg 2 megoldás.
OA távolsággal körözve e és a kör metszéspontja megadja B-t. Innentől meg AB távolságot kell 8-szor felmérni.
Hogy kell egyenest forgatni?
Kijelölsz rajta két tetszőleges pontot. X,Y
Összekötöd O-val. Megszerkesztesz egy 45 fokos szöget, és a másik szárra fölméred OX távolságot. Így kijön X' majd Y' a kettőt összekötöd ez lesz az e' egyenes.
Diszkusszióra annyit tudok mondani, hogyha e' és f -nek kell metszéspontja legyen. Ez akkor van, ha e' és f nem párhuzamos, vagyis
ha e és f 45 fokos szöget zár be, akkor a két forgatási irány közül csak az egyik lesz jó. Ilyenkor 1db 8szög van.
Minden más esetben 2db.
(De a diszkusszióra nem vennék mérget)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!