Matematika koordinátageometria. Adott egy alakzat, hogyan tudom eldönteni egy pontról, hogy benne van-e? Részletesebben is leírtam lent.
A feladat az volna hogy a kétdimenziós koordináta rendszerben van 3 pontom. (P1(x1,y1) P2(x2,y2) P3(x3,y3))
Ha őket összekötjük (elsőt másodikkal.... utolsót az elsővel) akkor kapunk egy alakzatot, jelen esetben egy háromszöget. Hogyan tudom eldönteni, hogy Q(x,y) pont ezen a háromszögön belül helyezkedik el? Csak annyit kellene megállapítani hogy a háromszög területén belülre vagy kívülre esik-e a pont.... Remélem érthetően írtam le... Előre is köszönöm a válaszokat!
Írd fel a 3 egyenes egyenletét, majd ábrázold koordináta rendszerben!
Ha a 3 egyenesed egyenlete ax+by+c=0, dx+ey+f=0, gx+hy+i=0, akkor mindig az
ax+by+c <(>) 0
dx+ey+f <(>) 0
gx+hy+i <(>) 0
alakú egyenlőtlenség rendszert kell teljesíteni a pontnak. Az egyenlőtlenségeid irányai attól függnek, hogy az adott egyenes esetén a pontnak az egyenes "felé", vagy "alá" kell esnie. Ha ábrázolod ezt meglátod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!