Nemértem a matekot. Segítséget kérnék. Vki?
ezt a pár egyenlőtlenséget nem tudtam megcsinálni...
(x-3)ˇ2 -11>= (x+2)^2
37-2x/3 +x <= 3x-8/4 -9
-1/5-2x<0
5-y/y-4 <= 0
x+2/(x-3)^2>0
Nem írom le részletesen, csak a megoldás menetét röviden. Próbáld meg, ha valamelyik még mindig nem megy, abban segítek hosszabban.
1. Megcsinálod a négyzetre emeléseket, és 0-ra rendezed az egyenlőtlenséget. Szorzattá alakítod a nem 0 oldalt (másodfokú egyenlet megoldóképletével, vagy ha tudod anélkül, akkor úgy). Innen nem tudom milyen módszert tanultatok, mi rajzolni szoktunk valami ilyesmit:
pl. (x-4)(x+6)>0 esetén:
x-4 - - - - - - - - - - - - - - -0+ + + + + +
x+6 - - - -0 + + + + + + + + + + + + + + + +
--------+---------------------+-------------->
+ -6 - 4 + (ebbe a sorba azok az előjelek kerülnek, amelyeket akkor kapnál, ha a felette levő előjeleket összeszoroznád)
Most megnézed, hogy melyikre van szükséged. Itt azok kellenek, amelyek nagyobbak 0-nál, tehát a -6 és 4 közöttiek. Eredmény : -6<x<4 (Ez nem az általad írt példa eredménye!!!)
Jaj, ezt nagyon eltördelte. Mindegy, ha onnan nem tudod megcsinálni, akkor megpróbálom majd beszkennelni.
2. Beszorzod 12-vel (ez el is hagyható, ha szeretsz törttel számolni)
Egy oldalra rendezed az x-ket, másikra a számokat.
Elosztasz az x előtt álló számmal. (Vigyázz, ha negatív számmal osztasz, akkor megfordul a kacsacsőr/relációs jel.)
3. ugyanaz, mint a második
4. Ezen gondolkodj egy kicsit, mennyi, az y/y? :D
5. Ugyanúgy, mint az elsőnél, megcsinálod a négyzetre emelést, 0-ra rendezés, szorzattá alakítás, rajz (vagy függvényes ábrázolás, ha úgy tanultátok.)
Remélem tudtam segíteni. Nyugodtan írj, ha valami nem világos
Bocsi, az elsőben a példánál benéztem az eredményt. Tehát HELYESEN: x<-6 vagy x>4
Sorry:D
Rendben. Tehat:
-1/5-2x<0
szorozzuk be 5-tel
-1-10x<0
Rendezzuk az egyenletet
-1<10x
osszuk el 10-zel:
-1/10<x
kesz is:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!