Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Tudnátok segíteni? Fogalmazást...

Tudnátok segíteni? Fogalmazást kéne írnom és nem igen vagyok a mestere.

Figyelt kérdés

A következő a feladat:

A környezetvédelem fontosságáról más vélemények is elhangzanak. Egy vitafórumon a következő állásponttal zárult az előadás:

„Természetesen más célok is megfogalmazhatóak. Mondhatjuk azt is, hogy a mi életünkbe ugyan ne szóljon bele senki, azt tesszük, és úgy, ahogy nekünk jólesik, élünk

a mának, ki tudja, mi lesz holnap, a többiek meg... A gyermekeink pedig majd

gondoskodjanak magukról, a mi életünk sem volt habos torta.”

Kapcsolódjon be a vitába! Egyetért vagy vitatja a fenti álláspontot? Hozzászólásá-

ban indokolja véleményét!

Hogyan kezdjem? Mit tudnék 1 oldalba sűríteni ezzel kapcsolatban? Mindenféle segítséget elfogadok, bár a legjobban egy komplett fogalmazásnak örülnék. Esetleg valami vázlat?

Előre is köszönöm

2012. márc. 20. 20:38
 1/3 anonim ***** válasza:

Én ezt két részről támadnám. Egyrészt írhatsz arról, hogy a környezettudatos életmód igen is fontos, hiszen maga a környezetvédelem is mi értünk, emberek védelméért alakult ki! Mi élünk gusztustalan mocsokban, ha eldobáljuk a szemetet, mi szennyezzük a talajt, termőföldet, természetes vizeinket a szennyvizekkel, vegyszerekkel, stb. Ha környezettudatosabbak lennék, az ránk lenne legnagyobb hatással. Ergo szerintem nem jó a mának élni.

Másrészről én azt támadnám, hogy a gyermekeink gondoskodjanak magukról. Ez is egy hosszadalmas témát adhat. Egy jó szülő mindig rajta tartja a gyerekén a szemét, nem csak addig amíg függ tőle, hanem később, felnőtt korában is. Próbálja úgy alakítani a dolgokat, hogy a gyerekének a lehető legjobb legyen.

Szerintem ez elég jó fogalmazás téma, sokat lehet róla rizsázni.

2012. márc. 20. 21:14
 2/3 anonim ***** válasza:

Kiegészíteném első ötleteit egy-két támponttal, hátha segít! Fogalmazást nem írok helyetted, mert egyrészt úgy nem fejleszted a saját íráskészségedet, másrészt a tanár egyből látja, ha nem te írsz meg egy esszét, más a szóhasználat, és akkor tuti nem kapnál rá jó jegyet, stb.. Egy középiskolás feladat szintjére írtam ötleteket, ha ennél idősebb vagy, akkor bocsi!

Kezdés: Több ponton is vitatom a fenti álláspontot, amely véleményem szerint egy egocentrikus, felelőtlen, szűk látókörű ember gondolkodásmódját tükrözi.

"Mondhatjuk azt is, hogy a mi életünkbe ugyan ne szóljon bele senki.."

- Kamaszként gyakran mondom ezt a szüleimnek, érvként, amikor bele akarnak szólni abba, hogy mit és meddig tanuljak, kivel találkozzak, stb. (a saját életedre alakítandó), de a lelkem mélyén tudom, hogy csak jót akarnak, azt, hogy többre vigyem. A természetvédelemmel, a környezettudatos életre neveléssel is valahogy így van: magunk jobbításán keresztül tehetjük a környezetünket szebbé és élhetőbbé.

"azt tesszük, és úgy, ahogy nekünk jólesik,"

- Tapasztalatból tudom, hogy ez a fajta hedonizmus, az élvezetek hajszolása hosszú távon nem vezet semmi jóra, példának említhetném, amikor a nyári szünetben megettem/a húgom megevett tíz gombóc fagylaltot, és másnapra

belázasodott, fájt a torka, vagy amikor a kedvenc sorozatomat hajnalig néztem a tévében és másnap fáradtan mentem iskolába. Ezek csak egészen apró, a hétköznapi életből vett példák arra, hogy a felelőtlen viselkedés igenis nem vezet jóra, csak veszélyeztetjük vele saját magunk és adott esetben a körülöttünk élők egészségét is.

"A gyermekeink pedig majd

gondoskodjanak magukról, a mi életünk sem volt habos torta."

A szüleim példájából kiindulva azt látom, hogy a nevelők mindig a legjobbat akarják a gyermeküknek: azt hogy jobb, békésebb, boldogabb és teljesebb életük legyen, mint nekik volt. Ugyan tőlem még nagyon távol áll a gyermekvállalás gondolata, de azt hiszem, én is így fogok majd érezni ezzel kapcsolatban.

- Ha a környezetemben rend és tisztaság van, a közérzetem is jobb. A saját szobámban sem szemetelek, a közterületek, különösen a természet miért lenne kivétel ez alól?

- Apró dolgok megváltoztatásával is sokat tehetünk, elég, ha használat után leoltjuk a villanyt, vagy ha a lejárt gyógyszereket a patikában adjuk le és nem a szemetesbe dobjuk.

- A tiszta, rendezett környezet a többi ember számára is motivációt jelenthet, hogy ne szemeteljenek.

Lezárás: Mivel vitattad, így meg kell, hogy ismételd az állítást az általad helyesnek érzett, tehát cáfolt formában, kb így:

Személyem szerint azt tatom a legjobbnak, ha nem kell, hogy más beleszóljon az életembe: a környezettudatos magatartás ugyanis egy belső igény, életforma kell legyen. A jövőt valóban nem láthatjuk előre, de tehetünk azért, hogy igenis reális esély legyen szebb kilátásokkal belevágni, ehhez az első lépés pedig az, ha igyekszünk megóvni környezetünket.

2012. márc. 20. 22:44
 3/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm a segítséget. Hasznos volt. :-)
2012. márc. 21. 06:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!