A tanú c. filmhez kapcsolódó alábbi kérdésekre mi a válasz?
Nekem nagyon nem tiszta a film, szóval nem sok kérdésre tudtam válaszolni. Légyszi, segítsetek. :)
1. Melyik korszakot mutatja be a film?
2. A terror mely jellegzetes eszközei, jelképei jelennek meg a filmben (min. 4 darab)?
3. Mi az a feketevágás és mi volt a következménye?
4. Hogyan figurázzák ki a munkaversenyt?
5. Kit testesít meg Virág elvtárs?
6. Ki lehet Bástya elvtárs?
7. Mi mutatja a Dániel-per koncepciós jellegét (min. 2 dolog)?
8. Melyik per volt ennek az alapja?
9. Miért volt a film betiltva?
10. Összességében mennyire ítéled hasznosnak a filmet a korszak megismerése szempontjából? Válaszodat indokold!
+1 Nézz utána, hogy a kimaradt jelenet miért volt különösen problémás a pártvezetésre nézve?
1. Rákosi rendszerét
2. Börtönnel fenyegetés, állásvesztés, koncepciós per, fekete autóval elvisz szótlanul 2 alak
3. Nem lehetett levágni az otthon tartott disznót, börtönnel fenyegették
4. Magyar narancs, ami citrom (savanyú, de a miénk)
5. Szerintem Révait
6. Valamelyik nagy szovjet katonai ürgét, sajnos a neve nem ugrik be;
7. előre meg van írva az ítélet, előre megírják a vallomást
8. Rajk László elleni per
9. Ez egy érdekes dolog. A film nem volt betiltva, mert pártrendezvényeken vetítették és Bacsó e miatt kérte, hogy ne vetítsék le. Ő nem a pártelitnek készítette, hanem a népnek. Azt mondta, hogy amíg a nagy mozikban nem mehet le, addig nem engedi lejátszani sehol sem.
10. A jelképek, szólamok és az iróniával megmutatott hangulat jól visszaad valamit abból, amit abban az időben átéltek emberek.
+1. youtube-on fenn van. Találva érezték magukat.
Amúgy érdekes kérdés ez a film, mert folyamatosan az kering róla (több, mint 20 éve!!!), hogy Aczél is bele-beleírt... Ő pedig nem éppen nagy pártember volt a Rákosi-korszak ideje alatt...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!