Nagymamának 5 unokája van, közülük 1 lány,4 fiú. Minden héten ír egy-egy levelet, így 5 hét alatt mindegyik unokája kap egyet. (? )
a., Hányféle sorrendben kaphatják meg az unokák a levelüket az 5 hét alatt?
b., Ha a nagyi véletlenszerűen döntötte el, hogy melyik héten melyik unokájának ír, akkor mennyi annak a valószínűsége, hogy lányunokája levelét az 5. héten írta meg?
c., A nagyi sálat köt. Az első nap 8cm készül el. és elhatározza, hogy a további napokon minden nap 20%-kal többet köt meg, mint előző napon. Ezt az elhatározást tartani tudta. Hány nap alatt készült el a 2m hosszúra tervezett sál?
a, 120
b, 20% az esély arra, hogy a lánynak küldi a levelet (Mivel véletlen szerűen döntött így ugyanakkora az esély mint a többi 4 gyereknek).
c, 21
8*0,2=1,6
8+1,6=9,6 (ennyit kötött a 2. naptól)
2m=200 cm 200-8=192 (ennyi kötnivaló maradt az 1. nap után)
192/9,6=20 (ez azoknak a napoknak a száma amikor 9,6 cm kötött)
20 napon keresztül kötött 9,6 cm és 1 nap 8 cm= 20+1=21
én a kérdést úgy értelmeztem, hogy mindig az előző nap megkötött mennyiségnek a 20%-val köt többet. Szóval első nap: 8cm-t köt, a második: 9,6 cm-t, harmadik nap:11.52cm-t, negyedik nap: 13.824cm-t és így tovább egészen 200-ig.
Nagyon nem értem?! :/
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!