Mikor van permutáció, mikor kombináció, és mikor variáció? Hoyan ismerhetem fel? (Mindig összekeverem)
Példákat tudnátok mondani rá?
Mikor van ismétléses / nem ismétlődő:
permutáció
kombináció
variáció
Soha se tudom eldönteni hogy melyik képletet alkalmazzam :((((((((
permutáció = sorbarendezés:
Jellemző sajátossága, hogy az összes elemet felhasználod.
Akkor ismétléses, ha egy elem többször előfodul a sorbarendezendők között, akkor le kell osztani az eredményt annyi faktoriálissal, ahányszor előfordul az az elem. ( az összes elemmel el kell játszani ezt).
Kombináció:
Jellemzője, hogy egy halmazból ki kell választani elemeket ( általában nem az összeset), de a kiválasztás sorrendje egyáltalán nem számít. Ismétléses, ha egy elemet többször is választhatsz. Példa: ötöslottó
Variáció:
Jellemzője, hogy egy halmazból választasz ki elemeket ( általábannem az összeset), de fontos a kiválasztás sorrendje. Ismétléses, ha egy elemet többször választhatsz. Példának most a Joker húzás jut eszembe.
Tudok példákat mondani rá.
permutáció
Rakd sorba az alábbi 10 betűt: [10 betű felsorolva]
A felsorolt 10 betű egy permutációját kapod meg így
kombináció
Válassz ki 4-et az alábbi 10 betűből: [10 különböző betű felsorolva]
Amit kiválasztottál, az egy 4 elemű kombinációja a felsorolt 10 betűnek
variáció
Írj fel egy 4 betűs (esetleg értelmetlen) "szót" az alábbi 10 betűből: [10 különböző betű felsorolva]
Amit kiválasztottál z egy 4 elemű variációja a felsorolt 10 betűnek.
A kombináció és a variáció esetében akkor beszélünk ismétlésesről, ha a kiválasztottak között megengedjük, hogy valamelyik többször is szerepeljen. A permutáció esetében pedig akkor, ha a megadott 10 betű között vannak azonosak.
"Soha se tudom eldönteni hogy melyik képletet alkalmazzam"
Nem véletlen. A kombinatórikát nem lehet megérteni, ha képleteket akarsz alkalmazni. A legszájbarágósabb mintafeladatokat leszámítva, mindig van benne valami csak arra a feladatra jellemző egyedi csavar. Használd az agyad! Lásd át a feladat belső logikáját, és ez alapján írd fel a szükséges számítást! Ne ezt a három erőltetett fogalmat próbáld mindenre ráhúzni, hanem kisebb szabályokat érts meg! Oldd meg például ezt a kettőt:
1, Van 10 fiú és 10 lány. Ki akarunk választani kozülük 3 fiút és 4 lányt. Hányféleképp tehetjük ezt meg?
2, Van 10 fiú és 10 lány. Ki akarunk választani kozülük 3 fiút vagy 4 lányt. Hányféleképp tehetjük ezt meg?
Mi okozza a nehézséget?
Az, hogy esetleg nem tudod, mi az a "10 alatt a 3"?
Az, hogy nem tudod, hogy kell a "10 alatt a 3"-at kiszámolni?
Esetleg az, hogy nem tudod, mit csinálj vele, miután kiszámoltad?
1) kérdés: Mindenképpen kiválasztod az összes elemet?
IGEN: permutáció
NEM: kombináció / variáció
2) kérdés: Ha nem, számít a sorrend?
IGEN: variáció
NEM: kombináció.
a tanárom nekünk így magyarázta.
Kedves 2. hozzászóló. Köszönöm az írásod, de nem megy :(
Nem tudom a választ a feladatokra :(
Akkor tudnám ha 10 fiúból 4 fiút kéne kiválasztani, de itt van 10 fiú és 10 lány és 3 fiút és 4 lányt kell kiválasztani :S
Közel vagy a megoldáshoz, de még nem jó, amit írtál. Ha magadtól rájössz, akkor érteni fogod a kombinatorikát. Adok két rávezető kérdést, előbb ezeket oldd meg!
3, Eszter reggel a ruhásszekrényében 7 melltartót és 11 bugyit talál. Hányféleképp választhatja ki, hogy melyikeket veszi föl?
(Tekintsünk el a kérdés nem matematikai vonatkozásaitól)
4, Eszter reggel a ruhásszekrényében 7 szoknyát és 11 nadrágot talál. Hányféleképp választhatja ki, hogy melyiket veszi föl?
(Tekintsünk el a kérdés nem matematikai vonatkozásaitól)
A tartalmi különbség a két kérdés között, hogy
-míg a 3-asban egy melltartót, ÉS egy bugyit választ ki;
-addig a 4-esben egy szoknyát VAGY egy nadrágot.
na most bekeveredtem :S
köszönöm hogy segítesz rávezetni, de már azt se tudom hogy hogyan oldottam meg eddig a könnyebb feladatokat :(
annyit talán tudok hogy :
a 3.: Permutáció? Minden elemet felhasználom, és nem számít a sorrend.
a 4.: talán Kombináció? mert itt számít a sorrend.
de a képletet még mindig nem tudom felírni :(
eddig csak olyanokat csináltam hogy pl: "van 10 golyó abból 5öt kell kiválasztani, hányféleképpen tehetjük meg..." akkor ez : 7 a 3 alatt
itt viszont van 7 melltartó meg 11 bugyi. összesen 18 elem. jól indulok?
ma 12:58
Igen, ahhoz, hogy felépíts egy stabil épületet, előtte le kell rombolni a helyén álló kalibát.
"a 3.: Permutáció? Minden elemet felhasználom, és nem számít a sorrend.
a 4.: talán Kombináció? mert itt számít a sorrend."
Egyik sem jó. Meglehetősen sok hibát sikerült besűrítened ebbe a két mondatba, de a fő baj az alapkoncepció. Épp azt akarom megértetni veled, hogy a kombinatórika megértéséhez felejtsd el a "permutáció, kombináció, variáció" szavakat.
Majd ha megértetted az alapokat, akkor érdemes foglalkoznod ezzel a három kifejezéssel, de akkor is csak azért, hogy örüljön az iskolai tanítónéni. Képletet se akarj felírni, zsákutcába vezet. A józan paraszti észt használd! Az működni fog.
Igen, amit írtál, az valóban "10 alatt az 5". Ez fontos a kombinatorikában, de a 3-4 feladatokat ennél jóval egyszerűbbek, ha nem a képletet keresed.
"itt viszont van 7 melltartó meg 11 bugyi. összesen 18 elem. jól indulok?"
Nem indulsz jól, hiszen a párokat kéne leszámolni, nem az elemeket...
viszont ugyanez a logika a 4-es feladatban már kiválóan működik.
Próbáljuk máshonnan megközelíteni!
5, Egy sakktáblán van 8 sor és 8 oszlop. Összesen hány mező van rajta? (Képzelj el magad elé egy sakktáblát)!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!