Hogy tudnám megoldani ezt a feladatot?
Sziasztok! A következő feladattal gyürkőzöm már napok óta, de sajnos ő áll nyerésre. Link a feladathoz (hogy rendesen átlátható legyen): [link]
Eddig közepekkel próbálkoztam - eredménytelenül, mert nem jutottam semmi értelmesre, csak még rondább lett a feladat.
Deriválni pedig még két ismeretlennel sem tudok, nem hogy hárommal... és nem is hiszem, hogy ez lenne a feladat lényege.
Az esetleges segítséget előre is köszönöm!
A feladat tehat azt bizonyitani, hogy:
√(a^2 + (1-b)^2) + √(b^2 + (1-c)^2) + √(c^2 +(1-a)^2) ≥ 3/√2
Legyen f(x,y) = √(x^2 + (1-y)^2)
amirol konnyen lathato, hogy a felulet feletti tartomany konvex, vagyis:
(√(a^2 + (1-b)^2) + √(b^2 + (1-c)^2) + √(c^2 +(1-a)^2))≥ 3*√(((a+b+c)/3)^2 + (1-(a+b+c)/3 ) ^2)
3*√((a+b+c)^2 + 9 - 6(a+b+c) +(a+b+c)^2) /3
a+b+c=d jelolessel
= √(2d^2 - 6d + 9)/3 = √( 2(d-3/2)^2 + 9/2) ≥
≥ √(9/2) = 3/√2
Megoldottam egyszerűen, nem kell ide nagyágyú!
Ismered a négyzetes és számtani közép közötti egyenlőtlenséget:
Ezt alkalmazd háromszor két-két számra!
Először a és 1-b esetére, aztán b és 1-c esetére, aztán c és 1-a esetére.
A kapott három egyenlőtlenséget add össze, aztán szorozd meg gyök2-vel és kész.
Megjegyzések:
1. A középértéktétel igazolása két számra nem nehéz, kilencedikes szinten is megy. Bár a négyzetes közepet nem értelmezzük negatívakra, de azért az az egyenlőtlenség igaz rájuk.
2. Egyenlőség akkor van, ha mindhárom egyenlőtlenségnél egyenlőség áll fenn a benne szereplő két szám között, azaz a=1-b és b=1-c és c= 1-a.
Ezt az egyenletrendszert megoldva a=b=c=0,5 adódik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!