Szögfügevények, triógeometria (sin, con, tg, cotg) - röl adnátok valami anyagot/tételt amiből az alapjait megérteném mert nagyon sötét ez a téma nekem, pislogok órán ha ilyenről van szó az előadásokon?
Ő nem nehéz, az egész lényege:
A derékszögű háromszög oldalainak különböző egymáshoz viszonytott arányait fejezik ki ezek.
Szóval mindegyiket egy "hányadosként" (az osztásnak az eredménye) kell felfogni!
A sinus példáúl így:
A derékszögű háromszög szöggel szemközti befogójának
(Az A oldalának távolsága cm-ben ez egy szám) osztva az Átfogó tehát a C oldal távolságával ez is egy szám.
A dolog megértéséhez meg kell tanulnod, hogy a derékszögű háromszögben mi az a befogó, miről ismered meg, mi az átfogó.
Mi az hogy szöggel szemközti, és szög melletti.
Mi az a hányados.
Ha végül megvan ez, és elosztottad egymással a két számot, akkor kapsz egy ronda tizedestörtet amit csak tudományos számológéppel tudsz visszaváltani fokba
Azt pedig úgy kell csinálni, hogy a tizedestörtet beírod újra mondjuk első két három tizedesjegyig, majd megnyomod a 2Ndf et vagy inverz-t (gépe válogatja) és a sin billentyűt, ha éppen sinust szöget számolsz.
Ezeknek az összefüggéseknek a segítségével, ha már megértetted, hogy működik egymásből kifejezve őket egy derékszögű háromszög sokminden jellemzője kiszámolható, pl fokból oldaltávolság vagy akár fordítva is.
itt a wikipedia, de ennek a háromnegyede számodra felesleges, a lényeget próbáltam kiemelni abban amit írtam.
Nagyon szájbarágósan csináltam egy videoklipet:
http://www.youtube.com/watch?v=lWfRzNGPBcY&feature=player_em..
Sok könnyebb, nehezebb mintafeladat megoldást is találsz itt:
Ha konkrétabban kérdezel, jobban lehet válaszolni.
Ja meg még egy aranyszabály amit jó ha ismersz!
Egy derékszögű háromszögben az oldalak aránya mindíg 1:2:3 hoz
tehát B oldal mindíg kétszer lesz akkora mint A oldal, C oldal (átfogó) pedig mindíg 3x lesz akkora!
Szóval ha egy derékszögű háromszög A oldala 2 határozza meg b és c oldal hosszúságát, akkor b és c mindíg 4 illetve 6 kell, hogy legyen.
Különben a háromszög nem derékszögű!
Gondolom azt is ismered, hogy a belső szögek összege egy háromszögben mindíg 180 fok.
Ezek mind mind iylen elméleti tételek amiket jó ha ismersz, mert ezeket tudod használni.
itt is van pár:
és ha még van kedved megérteni a matekot, akkor itt egy nagyon jó oldal, csomó videóval témákra szedve:
www.sefmatek.lapunk.hu
):06 - osnak:
"Egy derékszögű háromszögben az oldalak aránya mindíg 1:2:3 hoz "
Ezt nagyon rosszul tudod! Legalább ne terjeszd!
Akkor javítsd ki..
Csak pozitívan ha, már önbizalomhiányos vagy, mert senki sem tévdehetetlen.
Te sem vagy 100% os ;)
# 3/6 válaszolónak:
Egy matematikai állítás igaz vagy hamis volta nem hozzáállás kérdése.
Kevesebb nagyképűséggel, arroganciával és több tudással jobban járnál.
Ajánlom figyelmedbe:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!