Küldenétek egy elemzést a József Attila - Levegőt! C. versről?
Címről: felkiáltás, mintha a fuldokló kiáltana levegőért
Mi okozza a fuldoklást? – embertelen világ
Versindítás: kérdés( indulatos)
Tájfestéssel kezdődik (1.2.3.vsz)- jellemző József Attilára : egy táj bemutatása közbeni eszmélődés ( Pl .A Dunánál, Hazám, )
Helyszín: a város pereme, a lírai én hazafelé tart miközben tűnődik, elmereng ( - hazafelé tart: utolsó verseiben többször fellelhető ez a fogalom: hazára találás, otthonra vágyódás-/ pl Íme , hát megleltem hazámat/) ,
Hangulata: őszi alkony ( milyen hangulatot kelt? ) ; megfélemlítettség – a félelmet a tájon keresztül vetíti ki; (pl. „ csendesen „ morgó „ sovány „ falevelek; a bokrok is „ fürkészve” guggolnak, stb. ( Fürkésző= gyanakvóan kereső, figyelő )
– Keress még ilyen képeket a versben
3. vsz: megjelenik egy másik ember , megzavarja a szemlélődést, - félelmet kelt.
4. vsz-tól- hosszabb gondolati szakasz, : saját sors, személyes élmény- a kor ellentmondásai- tévútra vezetett ideológiák
fő motívumok: az állam , az embertelen hatalom bemutatása
Pl „ Számon tarthatják, mit telefonoztam
S mikor, miért, kinek
Aktákba írják, miről álmodoztam”
5. vsz- személyestől az általánosításig jut el, a nemzet , a nép nem élhet biztos rendben- nem segíti ezt a törvény , a jog ,
6. vsz: külső rend hiánya / események a vers keletkezésének idején: 1935 április- választás csalás ( pl. Bajcsy Zsilinszky Endrét Tarpán, a saját falujában erőszakkal buktatták meg, -- pártérdekek befolyásolták a választást --konkrét uatlás van erre a versben)
7. vsz: - belső rend hiánya—gyermekkori emlékei , Öcsödi nevelőszülőkre tesz utalást” ezek idegenek” – ; a pszichoanalízis is a gyermekkorban átélt eseményekre vezeti vissza a lelki eltévelyedését.
8. 9. vsz—a jelenre tér vissza „ Felnőttem már” .
A rend hiánya mellett , a szabadság utáni vágyát fejezi ki
Keress sorokat a versből , amik a legjobban szólnak az óhajtott szabadságról
Verszárlat: Két fő érték a rend és szabadság – gyermekkorban ( jó szóval oktasd, játszani is engedd ) és felnőtt korban egyaránt. Összegzi: mit üzen az embereknek és önnönmagának .
Költői eszközök:
pl.
jelzők: langy, bársony, / finom, tiszta, puha értelemben /
megszemélyesítések: " csendesen morogtak/ a sovány levelek" " guggoltak a bokrok"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!