Hogyan tudom eldönteni az angolban hogy folyamatos múltról vagy egyszerű múltról beszélünk? És mikor használunk Whilet és Whent?
Egyszerű múlt idő
(Simple Past)
Képzése: az ige 2. alakja, azaz ige + -ed
Helyesírási tudnivaló:
amennyiben rövid magánhangzó után rövid mássalhangzó áll, a végződés előtt megkettőződik: stop - stopped, fit - fitted.
amennyiben mássalhangzó+ -y-ra végződik az ige, az -y az -ed előtt -i-re változik: cry- cried, try - tried etc.
Kiejtési tudnivalók:
zöngés mássalhangzó után -d-nek ejtjük: cleaned, opened,
zöngétlen mássalhangzó után -t-nek ejtjük: stopped,
-t vagy -d után -id-nek ejtjük: treated, wanted
A rendhagyó igék 2. alakját külön meg kell tanulni! Ilyenek, mint például did, wore, rang, came, won. Ezeket az igéket általában minden tankönyvben felsorolják az utolsó oldalak valamelyikén.
Kérdésnél és tagadásnál a do segédige múlt idejét, azaz a did alakot használjuk, utána a főige to nélküli alakja következik.
Did you meet him yesterday? (Találkoztál vele tegnap?)
I didn't see her last week. ( Nem láttam őt a múlt héten.)
Használata:
1. Konkrét múlt idejű, akár egyszeri, pillanatnyi, akár szokásos cselekvéseknél.
Időhatározói: last night/week/month/year (múlt éjjel, héten, hónapban, évben, yesterday (tegnap), two days ago (két napja), once (egyszer), one day/morning/ afternoon (egy napon, reggel, délután), then ( azután), at that time (abban az időben), when (amikor) etc.
Például: I bought a new dress last week. (A múlt héten vettem egy új ruhát.)
Folyamatos múlt idő
(Past Continuous)
Képzése:
- a to be múlt idejű alakja + főige -ing-es alakja.
Kérdése: fordított szórenddel.
Were you listening to the radio in the morning? (Hallgattad a rádiót délelőtt?)
Yes, I was vagy No, I wasn't a válasz.
Használata:
1. Olyan múlt idejű cselekvéseknél, mely a múltban hosszabb ideig folytatódott.
Időhatározói: all day/ night )egész nap/éjjel, all the morning/afternoon/evening, (egész délelőtt/délután/este), from .. to (-tól -ig), until (amíg), while (mialatt), when (amikor) etc.
I was reading all day. (egész nap olvastam.)
2. Két párhuzamos, egyformán hosszú ideig tartó múlt idejű cselekvés esetén:
While I was cleaning the flat he was reading a newspaper. (Amíg takarítottam, ő újságot olvasott.)
3. Amennyiben két múlt idejű cselekvés közül az egyik hosszabb ideig tart, mint a másik, és a hosszabb cselekvést a rövidebb többnyire félbeszakítja, a hosszabb cselekvés mindig folyamatos, a rövidebb cselekvés pedig egyszerű múltban áll:
I was having a shower when the phone rang. (Éppen zuhanyoztam, amikor megszólalt a telefon.)
4. A múlt adott időpontjában végbemenő cselekvés esetén: What were you doing at six o'clock? (Mit csináltál hatkor?)
when, egyszerű múltnál használjuk, while folyamatos múltnál
when pl megszakít egy folyamatos múltbeli cselekményt, pl I was walking when I saw you.
while meg párhuzamosan történő cselekvések
I was watching TV, while my mother was reading the newspaper.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!