9. osztály fizika?

Figyelt kérdés

Egy centrifuga fordulatszáma 2850 1/min.A forgó henger belső átmérője 0,4 m.Mennyi a szögsebessége?Hányszorosa a henger falához tapadó inggomb centripetális gyorsulása a nehézségi gyorsulásnak?

átváltásokat megcsináltam,tudom,hogy mit kell kiszámolni,van egy csomó képletem is,de azok közül egy sem jó ide...

2012. jan. 19. 18:34
 1/3 anonim ***** válasza:

omega=(2*pí*n)/60 , ahol omega a szögsebesség, n a fordulatszám percben. Így megkapod omega szögsebességet rad/s mértékegységben.

acp=(omega^2)*r

r-et ki tudod számolni az átmérőből, megkapod a gyorsulást.

Mivel a nehézségi gyorsulás 9.81 m/s^2, így könnyen kiszámolhatod hogy hányszorosa.

2012. jan. 19. 18:40
 2/3 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen.:)

az omega kiszámítására nem tudsz esetleg egy másik módszert?nekünk 1/s-ben kell megadni a mértékegységet a végén.:/

2012. jan. 19. 18:54
 3/3 dq ***** válasza:
az lesz az, a rad-ot hivatalosan nem jelöljük, csak hogy véletleül se tudjuk, hogy ki mikor miről beszél (:
2012. jan. 24. 10:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!