Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » S. O. S kémiai kötéseket?...

S. O. S kémiai kötéseket? Valaki magyarázza el. És lehetőleg Példát is írjon.

Figyelt kérdés
2012. jan. 7. 19:50
 1/4 anonim ***** válasza:

nekunk ugy magyarazta el a tanar, hogy

ionos kotes - olyan atomok kozott jon letre, akik kozul az egyik a periodusos rendeszer vegen, a masik az elejen van . pl: magnezium-oxid

kovalens kotes - egymashoz kozel allo, vagy azonos atomok kozott jon letre. pl: szen-dioxid , nitrogenmulekula

femes kotes: femek kozott jon letre.

2012. jan. 7. 20:04
 2/4 anonim ***** válasza:

Hanyadik osztályba jársz,és mely kötésekről tanultál?Csak ezek alapján tudom meghatározni,hogy mennyire milyen és mely kötésekbe menjek bele.

Én most felvázolok neked egy párat.

Fémes kötés: kizárólag fémeknél fordul elő(pl.:Fe,Cu,Zn....),ezt gondolom nem kell magyarázni.Elsőrendű kötés.

Kovalens kötés,ami szintén elsőrendű kevés anyagnál jön létre,mint pl.: a gyémánt,Si,SiO2->ezt ezekről az elemekről lehet megjegyezni. Atomok között közös kötőelektronpárral kialakított kapcsolat.

Ionos kötés: ellentétes ionok közötti vonzás.(Szintén elsőrendű kötés.)Pl.:NaCl,MgO....

Nézzük a MgO-ot.

A Mg a II. főcsoportban van,így kettő vegyértékelektronja van(tudod,amennyi a főcsoportszám,annyi a vegyértékelektron).Az Oxigén a a VI. főcsoportban,így neki hat vegyértékelektronja van.

Ugyebár minden elem a ¸¸bűvös nyolcast˝ akarja elérni,a stabil nemesgázszerkezetet.Ezt elektronleadással,vagy elektronfelvétellel(továbbiakban az elektront csak e-nek vagy elektr-nek fogom hívni).Az első három főcsoportnak kevés vegyelektr-ja van,így inkább leadják,ami van.Emiatt lesz a Mg2+ os.Az oxigénnek sok(6) E-ja van,így ő felvesz még kettőt,hogy elérhesse a nemesgázszerkezetet.Ezért lesz ő O2- .Na és itt kialakult az,amit a szöveg elején mondtam:ellentétes ionok közötti vonzás.

Másodrendű kötés:molekulák között kialakuló kötés.Pl.: S8,Co2,H2O,I2. Ez a kötés mindig gyengébb,mint az elsőrendű.

2012. jan. 7. 20:13
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

2. vagyok

Amúgy az első válaszoló is igazat mond,ő egyszerűbben fejtette ki a dolgokat :)

És,ha kell még valamilyen kötés,csak írj privátban(abban az esetben ne ide,ha a kommentem között és a te jelenlegi belépésed között eltelt egy éjszaka,különben itt is üzenhetsz nekem.)

Viszont kaphatok a kommentemre lájkot? :)

2012. jan. 7. 20:15
 4/4 A kérdező kommentje:
köszii:) nem,már 9-es vén szamár vagyok, csak a tanár kicsit túlbonyolította és tisztázni kellett :)
2012. jan. 9. 17:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!