Hogyan tudom a legkönnyebben megkülönböztetni? Ikon, index, szimbólum
Az index olyan jel, amit a jelölt okozott.
Pl. Columbo nyomoz, idegen csikket talál a hamutálban - ez az idegen látogatóra utaló jel.
Az ikon olyan jel, amit nem a jelölt okoz, de valamilyen érzékünk (leggyakrabban a szemünk) a jelölthöz hasonlónak érzékeli.
Pl. A gyalogosok közlekedési lámpáján az álló és a sétáló ember, vagy az az SMS-hang, mely egy nyílvessző becsapódásának hangja. Ezekből a jelekből "ki lehet találni", mit jelentenek.
A szimbólumnál semmi köze a jelnek a jelölthöz. Pl. a "kutya" szó kiejtve nem hasonlít a kutya hangjához, a "kutya" szó leírva nem hasonlít egy kutya kinézetéhez. Ez csak emberek közti szokás (megállapodás?), hogy ez a hangsor és betűsor azt a négylábú szőrös izét jelöli...
Szinte minden szó szimbólum, a főútvonal tábla is az pl.
De a hangutánzó szavak (pukkanás) és a "vigyázat, vadveszély" tábla pl. már ikon!
Szimbólum, amikor mást értünk egy szó alatt, mint ami oda van írva. Például ebben a versben az Ősz az elmúlást jelenti. Ady a szimbólumait mindig nagybetűvel írta.
Ady Endre
Párizsban járt az Ősz
Párisba tegnap beszökött az Ősz.
Szent Mihály útján suhant nesztelen,
Kánikulában, halk lombok alatt
S találkozott velem.
Ballagtam éppen a Szajna felé
S égtek lelkemben kis rőzse-dalok:
Füstösek, furcsák, búsak, bíborak,
Arról, hogy meghalok.
Elért az Ősz és súgott valamit,
Szent Mihály útja beleremegett,
Züm, züm: röpködtek végig az uton
Tréfás falevelek.
Egy perc: a Nyár meg sem hőkölt belé
S Párisból az Ősz kacagva szaladt.
Itt járt, s hogy itt járt, én tudom csupán
Nyögő lombok alatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!