Van három fizika házim amiket megcsináltam, megnéznétek hogy jók e (elektrosztatika)?
Itt-ott bizonytalanságot érzek benne, ezért szeretném, ha valaki megerősítene benne, vagy kijavítana, ha rosszul oldottam meg.
1. Adogg egy +2*10^-4 pontszerű töltés. Milyen előjelű és mekkora töltést kell elhelyezni tőle 1m távolságban, hogy a két töltést összekötő egyenes mentén, a megadott töltéstől 25cm távolságban a térerősség zérus legyen?
Q(1)=2*10^-4C
r(1)=0,25m
r(2)=0,75m
A következő egyenletet írtam fel rá, mivel zérus, így szerintem egyenlőnek kell lenniük:
[k*Q(1)] / [r(1)]^2 = [k*Q(2)] / [r(2)]^2
Q(2)= [ 288*10^5N/C * (0,75m)^2 ] / k
Q(2)= 1,8*10^-3C nagyságú pozitív töltést kell elhelyezni.
2. Egyen kondenzátor lemezei között a távolság 8cm. A lezemek között lévő homogén elektromos mező 2*10^4N/C nagyságú. A lemezeket 6cm-re közelítjük egymáshoz.
a,Mennyivel változott meg a feszültség?
b,Hogyan és miért változik a kondenzátor lemezei között a mező energiája?
d(1)=0,08m
d(2)=0,06m
E=2*10^4N/C
Mindkét lemeznél kiszámoltam a feszültséget, majd kivontam egymásból őket:
U(1)=E*d(1)=1600V
U(2)=E*d(2)=1200V
ΔU=U(1)-U(2)=400V-tal változott a feszültség.
A második kérdésre ezt írtam, ami kétlem hogy jó lenne:
Nagyobb lesz mert csökken a lemezek közötti távolság.
3. Mekkora feszültség hatására gyorsul fel 10m/s-ra a 10^-5g tömegű, 10^-8C töltésű részecske?
v=10m/s
Q=10^-8C
m=10^8kg
Elsőként szeretném itt megkérdezni, hogy alkalmazhatom ezt a képletet (ezzel csináltam)
W=1/2*m*v^2
W=5*10^-7J
Függvénytáblában utána meg ezt találtam, hogy:
U(AB)=W(AB)/Q (azt nem tudom, hogy a W(AB) az most megfelel e annak a W-nek ami itt jött ki nekem)
Így kijött, hogy: U=50V
Előre is köszi a segítséget!!!
1. Jól számoltál
(csak kár volt k-val szorozni aztán meg osztani is. Leegyszerűsíthetted volna)
2. Itt is jó az eredmény.
Viszont az energia csökken:
A kondenzátorban tárolt energia 1/2·Q·U. Q állandó, ezért a feszültséggel arányosan változik az energia. A feszültség a távolsággal arányos, tehát ha közelítjük a lemezeket, akkor csökken az energia!
3. Jól csináltad.
W(AB)=Q·U(AB) az a munka, amit a mező végez, miközben a Q töltést A-ból B-be viszi, amely két pont között U(AB) a feszültségkülönbség. Ez a munka alakul át mozgási energiává, tehát jól használtad a képleteket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!