A Bánk bánban kik között húzódik a 2 alapkonfliktus?
Bánk és Gertrudisz és a második 2-lehet szerintem:
vagy:Melinda és Bánk vagy Bánk és Ottó (Talán Gertrudisz és Melinda)
a vizsgámra pont most kell ezt tanulnom..bemásolom azt, ami a tételünkben van:
A fő konfliktus Bánk és Gertrudis között bontakozik ki, de ők közvetlenül csak abban a jelenetben találkoznak, amikor az esemény a tetőpontra érkezik, így a „robbanáshoz” a mellékkonfliktusok kibontakozására is szükséges. A két főhős ellentéte Bánk oldaláról Melinda sorsa és a haza sorsa körül, Gertrudis oldaláról Ottó pozíciója és családjának érdekei körül bontakozik ki. Ezek a konkrét helyzetek kapnak a drámában nemzeti és társadalmi színezetet, főleg Tiborc szerepe által.
A mellékkonfliktusok Gertrudis oldalán Ottó–Gertrudis, Ottó–Biberach, Ottó–Izidóra; Bánk oldalán Bánk–Melinda, Bánk–Petur összecsapásában a két főhős bizonytalanságára is fényt derítenek.
bocsi az OFF-ert:
reg olvastam es most nincs idom meg egyszer, valami reszletes tartalmat tudnatok kuldeni? neten neztem de iszonyat mik vannak...
Nem ertem ki kit ol meg, miert, ki mit miert csinal, zavaros a cselekmeny. pl miert van konfliktus gertrudisz es BAnk B. kozott? bocsi ha suket kerdes de nagy segitseg lenne...
A fő konfliktus magában Bánk bánban van: a magánember (Bánk, mert tulajdonnév!) és a közember (bán - a király helyettese, gyakorlatilag Endre távollétében ő a király személye). Valamelyik oldal mindenképpen sérül: a családja vagy a hazája.
Az sem mellékes, hogy Gertrudis merániai, tehát idegen, aki a hatalomra vágyik, pedig jogilag nem tehetné, hiszen "csak" királyné, nem ő az uralkodó, pusztán csak egy király felesége.
(Érdemes a művet azért legalább egyszer elejétől a végéig elolvasni.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!