Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Általános kémia - honnan...

Általános kémia - honnan tudhatom?

Figyelt kérdés

1. Mikor poláros vagy apoláros egy molekula?

2. Hány pi és szigma kötés van?

Esetleg példát is tudnál írni?

A választ előre is nagyon köszönöm!

2011. dec. 19. 14:11
 1/6 anonim ***** válasza:

van egy molekulád, először is megnézed a benne lévő atomok elektron negativitását (könyv, függvénytáblázat stb)

(egy atomnak egy e- negativitása van, pl. H: 2,1)

ha a molekulát azaonos atomok alkotják, pl. H-H (H2) akkor a polekula apoláris, mert mind2 atom ugyannyira vonnzza az elektront, tehát, nem alakul ki az atomon belül olyan rész, ahol az elektronok nagyobb valószínüséggel találhatóak meg mint a másik része(ke)n

viszont, ha 2 (vagy több) különböző atom alkotja pl. H-Cl (HCl), akkor poláris lesz, mert a Cl e- negativitása nagyobb, ezért jobban vonzza az elketronokat, ezért a Cl atom negatívan polározott lesz, a H pedig pozitívan.

2 nél több atomból álló molekuláknál is ugyanez a helyzet, csak ott nemnagyon fogsz tudni negatív ill. pozitív pólust megállapítani, max csak 1-2 speciálisabb esetben (vagyis hát emgtudhatsz állapítani, de csak nagyobb " tudással" [ne haragudj h ezt írom, csak így tudtam megfogalmazni :D]

a lényeg: apoláris ha az alkotó atomok elektron negativitása nem egyezik meg

(trógerság, de kivétel PH3: [remélem látszik majd a szerkezete amit rajzolok :D

_

P

/I\

H H H

a P és a H elektron neg. is 2,1, viszont a P-n van nemkötő elektron pár, ami picit belezavar ebbe, és a molekula poláros lesz)

szigma, pí kötés: az "első" kötés szigma kötés, az öszzes többi pí, magyarul H-H -ban egy db szigma van

H2C=CH2 ebben a két szén között egy kettős kötés van, abból az egyik szigma, a másik pí

ha van egy hármas kötés, abból egy szigma, 2 pi

a lényeg, h ha egyszeres kötés: egy szigma, többszörös kötés: egy szigma, maradék pí

remélem segítettem xD

2011. dec. 19. 14:21
 2/6 A kérdező kommentje:
elnézést elírtam: polárist és apolárist akartam írni!
2011. dec. 19. 14:21
 3/6 anonim ***** válasza:

előző vok:

"apoláris ha az alkotó atomok elektron negativitása nem egyezik meg"

sry, de akkor apoláris, ha az elektronnegativitások megegyeznek

2011. dec. 19. 14:23
 4/6 A kérdező kommentje:
ááá igen értem köszönöm és azt is , hogy nem értetted félre, amit írtam :) köszi még egyszer, ment a zöld
 5/6 anonim ***** válasza:

"elnézést elírtam: polárist és apolárist akartam írni!"

ööm mit írtál el mi helyett?

6/6 anonim ***** válasza:
én kösz, h tudtam segíteni :)
2011. dec. 19. 14:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!