Valaki segítene ebben a deriválási feladatban?
mit kezdjek az ekkora deriváltakkal? Nagyon hosszú lett, de ha pl ezt írom zh-ban az nem lesz jó gondolom. de képtelen vagyok egyszerűsíteni
egyáltalán jól csináltam?
Jól csináltad.
Nem kell egyszerűsíteni, ennyit várnak el szerintem ZHn is.
A Wolfram csodákra képes :)
Azért valamennyit lehet egyszerűsíteni azon, amit csináltál. Van pl. cos x - cos x, ami kiejti egymást, ugyanúgy -sin x + sin x is. Ezek után ami marad: (csak a számlálót írom, a nevező egyszerűen a négyzet, ahogy írtad)
x·sin(x)(cos x + x·sin x) - x·cos(x)(sin x - x·cos x)
Szóval ennyit könnyen lehet csinálni, de akkor már próbáljuk tovább: emeljünk ki x-et, meg bontsuk fel a többi zárójelet:
x·(sin x · cos x + x·sin²x − cos x · sin x + x·cos²x)
Hát, nem is kellett most a Wolfram-nak nagy csodákat csinálnia, tényleg kijön ebből az x² :)
Ugye te is látod?
Egyébként nem egyetemi ember vagyok, nem nagyon tudom, hogy a különböző matek tanszékeken mennyit várnak el. Azért az az érzésem, hogy deriválás kapcsán a deriválási szabályokat nézik, nem azt, hogy utána hogyan egyszerűsíted a kifejezést. De azért your mileage may vary :)
Köszi hogy elmagyaráztad :) hát jobban belegondolva ha ez egy vektormező egyik komponense lenne és kéne mégegyszer deriválni akkor lényegesen egyszerűbb véges időn belül a x^2-t, mint azt az állatot amiből ez lett :D
de elég jól tudod a matematikát, gondolom már ex-egyetemista vagy :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!