Kellene Shakespeare LXXV. Szonettjének az elemzése (? )
Tudod, ezt az egyet nem hiszem el, hogy nem találtad még meg.
Én beírtam a keresőbe: Az vagy nekem, mint testnek a kenyér.
És láss csudát, legalább 8 találatot adott.
Sajnos, tényleg nem találtam semmiféle elemzést, ezért megpróbáltam neked a saját szavaimmal egyet írni.
Talán hasznát tudod venni. Elemzést én már nagyon régen tanultam, de megpróbálom:
Az angol irodalom első szonettjei a reneszánsz korban keletkeztek (amikor Shakespeare is élt). Nagyon divatosak voltak.
Egyik leghíresebb szonettje a 75. szonett.A szerelemről szól.
Ez a gyönyörű vers tele van feszültséggel és ellentmondással.
Az első versszakban megtudjuk, hogy akiről Schakespeare ír, mindennél jobban szereti, hiszen azt mondja, hogy olyan neki, mint a testnek a kenyér.
Régen a kenyeret úgy is nevezték, hogy az élet. Tehát ő az élete.
Tavaszi zápor fűszere a földnek. Nagyon fontos, hogy tavasszal sok eső essen, mert az a veteménynek szükséges. Olyan a zápor a földnek, mint az embernek a fűszerek, amik finomabbá teszik az ételeinket.
Innét ellentmondásos a vers. Büszkeség és félelem,. Fény és boldogság, idő ellop, eltemet.
Majd a vers végén feloldódik az ellentmondásos feszültség:
Koldus-szegény, királyi gazdagon,
Részeg vagyok és mindig szomjazom.
Minden szonettben ott a nyitány pontos jellemzése, és a feloldásra törő zárótétel, a kóda. A kéttételes szerkezet a legtöbb szonett váza és tartópillére.
Shakespeare nem tagolta versszakokra a szonettjeit, viszont az utolsó 2 sort mindig beljebb írta.
Ennél a szonettnél is ki van emelve az utolsó 2 sor.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!