11. -es matek feladat?
A következő két feladatot nem tudom megoldani:
1. Milyen magas az a torony, amely a lábától egyenletesen lefelé lejtő úton mért 24 m távolságból 35°50' s innen 28 m-rel távolabbról 19°30' szög alatt látszik? Mekkora a lejtő hajlásszöge?( a könyv végén: 19,7 m ; 10°10')
2. Mekkora szög alatt látjuk két magányos fa távolságát olyan pontból, amely az egyik fától 250 m-nyire, a másiktól 220 m-nyire van, ha a két fa egymástól mért távolsága 150 m? (36°31')
Hálásan köszönöm annak aki elmagyarázza nekem, mert már itt szenvedek a matekházival 2 órája.
1.
Rajzolj egy ábrát:
- A domb egy derékszögű háromszög, csúsai A,B,C. A derékszögű csúcs legyen B, a felső C, az alsó pedig A. A domb hajlásszöge a CAB szög, nevezzük szokásosan α-nak. Átfogója AC=24 m.
- Nagyobbítsd is meg lefelé a háromszöget, továbbra is derékszögű. Az új csúcsok legyenek A' és B' (az A és B meghosszabbításában). Az össz átfogó A'C = 24+28 = 52 m. A CA'B' szög persze szintén α.
- A domb tetején (C csúcstól indulva) van a torony, magassága h, felső csúcsa legyen a T pont.
- A domb közepétől (A pont) húzz egyenest a torony tetejéig (T). Lesz egy kis ACT háromszög, két oldala 24m és h, TAC szöge γ=35°50' a látószög.
- A domb legaljától (A' pont) is húzz egyenes T-be, ez lesz az A'CT háromszög. Oldalai 52m és h, TA'C szöge δ=19°30'
Ennyi volt a rajz az adatokból.
Fel tudjuk írni a BTA szöget: 90°-(α+γ)
Hasonlóképpen a B'TA' szög: 90°-(α+δ)
A CTA és a CTA' háromszögekben is írjuk fel a szinusztétellel:
sin CTA / sing γ = 24 / h
sin CTA' / sin δ = 52 / h
sin CTA = sin 90°-(α+γ) = cos(α+γ) = cos α·cos γ - sin α·sin γ
sin CTA' = sin 90°-(α+δ) = cos(α+δ) = cos α·cos δ - sin α·sin δ
cos γ/sin γ illetve cos δ/sin δ kiszámolható konstans szamok, hisz γ és δ meg vannak adva. Nem számolom ki őket, csak elnevezem g-nek meg d-nek:
g = ctg γ = ctg 35°50'
d = ctg δ = ctg 19°30'
A fenti szinusztételes egyenletek ezek lesznek most:
g·cos α - sin α = 24/h
d·cos α - sin α = 52/h
Szabaduljunk meg h-tól: (elsőből kifejezem 52/h-t, egyenlő lesz másodikkal)
(g·cos α - sin α)·52/24 = d·cos α - sin α
(52/24 g - d)·cos α = (52/24 - 1)·sin α
(52/24 g - d)/(52/24 - 1) = tg α
Ebből aztán α kiszámolható, hisz a jobb oldalon már minden ismert.
Utána már kijön h is.
A második sima koszinusztétel.
Az első válaszoló gyorsabb is volt nálam, meg úgy látom, egyszerűbb is a megoldása. Bár én az ő megoldása végét inkább így csinálnám:
3. ABD háromszögből h= (koszinusztétellel)
4. ABD háromszögből ABD szög= (szinusztétellel)
5. β=
A második feladatnál nem kell nagyon ábra, egyszerűen egy háromszög van csak, aminek a három oldala adott (250, 220, 150). Valószínű függőlegesen, a fa magasságában gondolkodsz, pedig nem úgy kell, a fák távolságát kell szögben kifejezni.
Egy más módszeren alapuló megoldás
Nekem a szög nem annyi, mint a közölt megoldásod, hanem 8,6°
DeeDee
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!