Valaki segíteni gazdasági ismeretek háziban?
Szóval most az Árképzés résznél járunk de egyáltalán nem értem:S
Itt a feladat és a megoldás:
Állapítsa meg 4 cl ital itallap szerinti árát ha egy palackot (0,75 liter) 1460 Ft számlázott áron tudnak beszerezni! Az üzletben alkalmazott haszonkulcs 350%
Megoldás:
1 palack nettó beszerzési ára: 1216,7Ft (1460/1,2)
nettó eladási ára: 5475,2Ft (1216,7 x 4,5)
bruttó eladási ára: 6570 Ft (5475,2 x 1,2)
4 cl itallap szerinti ára: 350 Ft ([6570/75)x4]
A képleteket is leírom:
Nettó beszerzési ár=bruttó beszerzési ár/1+áfakulcs/100
Nettó eladási ár=nettó beszerzési ár+árrés
Nettó eladási ár=nettó beszerzési ár x (1+haszonkulcs/100)
Nettó eladási ár=bruttó eladási ár/1+áfakulcs/100
Bruttó eladási ár=nettó eladási ár x (1+áfakulcs/100)
Haszonkulcs=árrés/nettó beszerzési ár x 100
Árrésszint=árrés/nettó eladási ár x 100
Elábészint=nettó beszerzési ár /nettó eladási ár x 100
Árrésszint+Elábészint=100%
EZEKBŐL A KÉPLETEKBŐL KÉNE VHOGY KISZÁMÍTANI A FELADATOT DE NEM ÉRTEM HOGY AZ ELEJÉN MIÉRT 1,2 VEL KELL OSZTANI UTÁNA MEG MIÉRT 4,5 KELL SZOROZNI NEM TUDOM HOGY HOGYAN JÖTTEK KI EZEK A SZÁMOK MERT A KÉPLET ALAPJÁN NEKEM TELJESEN MÁS SZÁMOK JÖTTEK KI :s
Ha a bruttó (ÁFÁ-val növelt) árból a nettót akarod kiszámolni, akkor az áfa (visszafelé számolva az árból) = 0,20 és nem 0,25. (Ha csak 0,2-vel számolnál, akkor az ÁFA összegét kapod, ha 1,2-vel számolsz, akkor az eredeti nettó beszerzési árat).
Ha csak 3,5-tel szoroznád, akkor csak a haszon összegét kapnád meg, a 4,5-tel való szorzásnál a beszerzési ár + árrés = nettó eladási árat kapod meg.
A képletekbe én most ezeket nem raktam be, de össze kell annak jönnie, a válaszommal csak a logikát, a megértést szeretném segíteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!