Kémia, segítesz?

Figyelt kérdés
1) összeöntünk azonos térfogatú ph=13 NaOH és ph=1 sósav oldatokat. Mennyi lesz a keletkező oldat pH-ja/? Mennyi lesz az oldat molaritása? 2) Összeöntünk azonos térfogatú 0,06667 mol/dm3-es foszforsav és ph=13 NaOH oldatokat. Mennyi lesz a keletkező oldat pH-ja? (KS1=7.25x10^-3, ks2=6.31x10^-8, ks3=3,98x10^-13) Légyszi, nagyon fontos lenne, hétfőn írunk zh-t és ezt a kettőt nem tudom, hogy hogy kell kiszámolni. Illetve a másodiknál eljutottam odáig, hogy talán 0,0333 lesz a só és a sav koncentrációja is, de nem tudom, hogy a ph=pKs+log([só]/[sav]) képletben hogy kapom meg a pKs-t.
2011. nov. 19. 22:30
 1/3 anonim ***** válasza:

Az első pedig nekem első ránézésre könnyebbnek tűnik.

NaOH: pH = 13 -> pOH = 1, tehát [NaOH] = 0,1 mol/dm3

HCl: pH = 1 -> [HCl] = 0,1 mol/dm3

Azonos térfogatban tehát ugyanannyi NaOH van, mint HCl, ami nagy szerencse. :)

NaOH + HCl = NaCl + H2O

Azonos anyagmennyiségeknél semlegesítés történik, azaz pH = 7 lesz.

Összeöntéskor V dm3 sósavat és V dm3 lúgkőoldatot öntöttünk össze, ha a térfogatváltozástól eltekintünk, akkor így 2V dm3 lett a keletkezett oldat térfogata.

V dm3 pH=1 sósavban 0,1V mol HCl van, ugyanígy V dm3 pH=13 lúgkőoldatban 0,1V mol NaOH van, ezek reakciójakor 0,1V mol NaCl keletkezik.

A semleges oldat molaritása: 0,1V mol / 2V dm3 = 0,05 mol/dm3.

A másodikról fogalmam sincs, nem igazán értek a sók kémhatásához (mármint, ha a benne lévő sav vagy bázis nem erős)...

2011. nov. 19. 23:06
 2/3 Silber ***** válasza:

Sajnos többértékű gyenge savakkal nem foglalkoztunk szemináriumokon, de utánanéztem a számolásának.

A foszforsav teljes disszociációkonstansának meghatározását a három összeszorzásával kapod meg. Innentől meg használhatod a gyenge savakra jó képletet.

2011. nov. 20. 02:48
 3/3 A kérdező kommentje:

Bocsi, hogy eddig nem írtam, de nem volt netem, a WAP meg zabálta a pénzt telóról....

Köszi a válaszokat!

2011. nov. 24. 16:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!