Függvényekben jártas emberek idejét rabolhatnám 5 percig?
keresek egy függvényt ami
x |y
890|37,4
690|48,25
490|68
290|155
90 |369,5
x pontban y értékeket ad, és azt szeretném tudni hogy ezt hogy számolhatom ki.
pl:
x|y
0|0
1|1
2|4
3|9
F(x)=x^2
a matematikával kapcsolatos kérdéseket a házi f. kategóriában találtam ezért írtam ide. Programozáshoz kell nem kötelező, de szeretném csinálni.
nem a megoldásra vagyok kíváncsi, hanem, arra hogy hogyan is kell megoldani egy ilyet.
csak "sima" egyenletrendszert kell csinálni, behelyettesítésekkel majd kijön?
vagy valami integrálos mátrixos dolog?
táblázat alapján megrajzoltam, látom hogy milyen
csak az is kéné hogy tetszőleges x helyen milyen y van ugyanezen a görbén.
Attol fugg, hogy kozelito megoldas kell vagy pontos, meg hogy ragaszkods-e a polinomhoz.
Ha kozeliteni akarsz, akkor itt pl veheted a logaritmusat az x es y ertekeknek, es erre valoszinuleg lesz egy jo kozelitesu linearis illeszkedesed.
Ponto illeszkedeshez pl ketszer folytonosan derivalhato harmadfoku fuggvenyekbol osszefuzott fuggveny, az pontos is lesz meg szepen is fog illeszkedni.
Ha megnezed a differencia fuggvenyt, akkor akar hanyadik differencia sorozat sem laposodik konstanssa, vagyis legalabb negyedfoku fuggveny kell ha tisztan polinommal akarod kozeliteni.
Jobb eselyed lenne mondjuk hiperbolara.
Eloszor erdemes koordinata-transzformaciot vegezni, aztan ha mar van fuggvenyed, akkor majd visszarendezed:
f(1) = 369,5
f(2) = 155
f(3) = 68
f(4) = 48,25
f(5) = 37,4
f(x) = A/x^2 + B/x+C+Dx+Ex^2
alakban esetleg erdemes lenne keresni a fuggvenyedet ezek utan.
x helyebe sorba behelyettesited az egyes x ertekeke, kapsz 5 egyenletet, kiszamitod az 5 valtozot, aztan kesz.
A + B + C + D + E = 369,5
A/4 + B/2 + C + 2D + 4E = 155
A/9 + B/3 + C + 3D + 9E = 68
A/16 + B/4 + C + 4D + 16E = 48,25
A/25 + B/5 + C + 5D + 25E = 37,4
Kiszamitod A,B,C,D,E-t aztan visszahelyettesited az egyenletedbe.
Az egesz valami olyasmit fog adni, hogy
f(x) = 335/x^2 + 25 - x/5
csak ugy sacc /kb
Na es akkor ezt vissza kell transzformalni:
z=200*(6-x)+90
vagyis x = -(z-90)/200
stb...
gondolom innen mar menni fog
es akkor f(x(z)) lesz fuggvenyed
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!