Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Függvényekben jártas emberek...

Függvényekben jártas emberek idejét rabolhatnám 5 percig?

Figyelt kérdés

keresek egy függvényt ami

x |y

890|37,4

690|48,25

490|68

290|155

90 |369,5

x pontban y értékeket ad, és azt szeretném tudni hogy ezt hogy számolhatom ki.

2011. nov. 17. 20:34
 1/8 A kérdező kommentje:

pl:

x|y

0|0

1|1

2|4

3|9

F(x)=x^2

2011. nov. 17. 20:39
 2/8 anonim ***** válasza:
Most ez házifeladat? Ha igen, akkor hányadikos? Ezt azért kérdezem, mert ha valami gyakorlati műszaki dologról van szó és nem házifedatról, akkor nem fogok azon gondolkozni, hogy milyen ismert függvényről lehet szó ebben az esetben, hanem arról, hogy hogyan lehet ezeket a pontokat egy approximációs görbével összekötni.
2011. nov. 17. 23:39
 3/8 A kérdező kommentje:

a matematikával kapcsolatos kérdéseket a házi f. kategóriában találtam ezért írtam ide. Programozáshoz kell nem kötelező, de szeretném csinálni.

nem a megoldásra vagyok kíváncsi, hanem, arra hogy hogyan is kell megoldani egy ilyet.

csak "sima" egyenletrendszert kell csinálni, behelyettesítésekkel majd kijön?

vagy valami integrálos mátrixos dolog?

táblázat alapján megrajzoltam, látom hogy milyen

csak az is kéné hogy tetszőleges x helyen milyen y van ugyanezen a görbén.

2011. nov. 18. 08:25
 4/8 anonim ***** válasza:

Nekem is az jutott eszembe, hogy megnézem a GeoGebra mit válaszol a kérdésedre:

[link]

Persze most már jobban utána nézek :

[link]

2011. nov. 18. 11:50
 5/8 anonim ***** válasza:
Bocs! Most látom, hogy a kijelzés pontosságának beállítása miatt az Exp. alak itt látható alakja használhatatlan. Pontosabban az e kitevője: -0,00287x
2011. nov. 18. 11:56
 6/8 anonim ***** válasza:
Kb. még tíz évvel ezelőtt készítettem egy Pascalban megírt programot (DOS alatt futott), ami arra szolgált, hogy pontokat approximációs görbével kössön össze. Ezzel akár 12 pontot is össze lehetett kötni, ráadásul három dimenzióban is tudott dolgozni (több változata volt). Ezt esetleg el is küldhetem, de nem tudom, hogy hogyan fogsz majd rajta kiigazodni. Az approximációs görbét mátrixok segítségével kellett kiszámítani, a mátrix determinánsának a számítása háromféle módon is meg volt oldva.
2011. nov. 18. 13:15
 7/8 BKRS ***** válasza:

Attol fugg, hogy kozelito megoldas kell vagy pontos, meg hogy ragaszkods-e a polinomhoz.

Ha kozeliteni akarsz, akkor itt pl veheted a logaritmusat az x es y ertekeknek, es erre valoszinuleg lesz egy jo kozelitesu linearis illeszkedesed.

Ponto illeszkedeshez pl ketszer folytonosan derivalhato harmadfoku fuggvenyekbol osszefuzott fuggveny, az pontos is lesz meg szepen is fog illeszkedni.

Ha megnezed a differencia fuggvenyt, akkor akar hanyadik differencia sorozat sem laposodik konstanssa, vagyis legalabb negyedfoku fuggveny kell ha tisztan polinommal akarod kozeliteni.

Jobb eselyed lenne mondjuk hiperbolara.

Eloszor erdemes koordinata-transzformaciot vegezni, aztan ha mar van fuggvenyed, akkor majd visszarendezed:

f(1) = 369,5

f(2) = 155

f(3) = 68

f(4) = 48,25

f(5) = 37,4

f(x) = A/x^2 + B/x+C+Dx+Ex^2

alakban esetleg erdemes lenne keresni a fuggvenyedet ezek utan.

x helyebe sorba behelyettesited az egyes x ertekeke, kapsz 5 egyenletet, kiszamitod az 5 valtozot, aztan kesz.

A + B + C + D + E = 369,5

A/4 + B/2 + C + 2D + 4E = 155

A/9 + B/3 + C + 3D + 9E = 68

A/16 + B/4 + C + 4D + 16E = 48,25

A/25 + B/5 + C + 5D + 25E = 37,4

Kiszamitod A,B,C,D,E-t aztan visszahelyettesited az egyenletedbe.

Az egesz valami olyasmit fog adni, hogy

f(x) = 335/x^2 + 25 - x/5

csak ugy sacc /kb

Na es akkor ezt vissza kell transzformalni:

z=200*(6-x)+90

vagyis x = -(z-90)/200

stb...

gondolom innen mar menni fog

es akkor f(x(z)) lesz fuggvenyed

2011. nov. 18. 15:00
 8/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek a segítséget
2011. nov. 18. 15:29

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!