Egy kötélen 5. 0 kg tömegű homokzsák függ. Belelövünk egy 11 g tömegű lövedéket, ami benne marad a zsákban. A lövés következtében a zsák kilendül és 10.15 cm magasra emelkedik fel. Mekkora volt a lövedék sebessége?
A lövedéknek volt valamekkora mozgási energiája, amit mind átadott a homokzsáknak. Az átadott energia egy része elmozdította a zsákot, másik része pedig felmelegítette a homokot meg az ólmot. Erről a melegedésről a feladat nem beszél, valószínű el kell hanyagolni, tegyük azt (bár így közel sem lesz 5 tizedes pontosságú a számolás).
Tehát a teljes energia arra fordítódott, hogy elmozduljon a zsák. A zsák (benne a golyóval) addig mozgott, amíg 10.15 cm magasra nem emelkedett, ekkor a teljes kezdeti mozgási energia már helyzeti energiává alakult. (Utána a zsák visszalendült, de ez már nem érdekes.)
A lövedék kezdeti mozgási energiája egyenlő a végső helyzeti energiával:
1/2 m₁·v² = m₂·g·h
m₁ = 0,011 kg a golyó tömege
v a golyó sebessége, ezt kell kiszámolni
m₂ = 5,011 kg a zsák és golyó együttes tömege
h = 0,1015 m a zsák a golyóval ilyen magasra emelkedett
Ha 5 tizedesjeggyel kell számolni, akkor a g-re se alkalmazható a szokásos 10 m/s². A g helyfüggő, de nem írja a feladat, hogy pontosan hol is történt a kísérlet. Tegyük fel, hogy Zürich-ben, arra tudunk ugyanis kapásból (táblázatból) megfelelően pontos g értéket:
g = 9,80665 m/s²
Ezeket most már csak be kell helyettesíteni, egyedül a v ismeretlen az egyenletben, ki fog jönni az értéke. Nekem 30,11440 m/s jött ki, de számolj utána, hátha elrontottam.
Nekem is kb ugyanaz jott ki ami az elsonek (kerekitett g-vel szamoltam):
Gondolom a lovedeket vizszintesen lojjuk ki, es mint inga lendul meg a homokzsak.
Legyen tehat a kotel hossza L.
a lovedek mozgasi energiaja 0,5*11*v^2 = 5,5*v^2
Az inga mozgasi energiaja amikor kozepen van a homokzsak ugyanennyi.
Vagyis amikor megall akkor pontosan ugyanennyi lesz a helyzeti energiaja:
mgh = 5,5v^2
5011*9,81*0,1015 = 5,5*v^2
v^2 =5011*9,81*0,1015/5,5
v= (5011*9,81*0,1015/5,5)^0,5 = 30,11954 m/s
Megvan mi a gond a masodiknal:
E=m*v^2 keplettel szamolt
E=0,5*m*v^2 helyett, tehat 1/√2 reszet kapta a helyes eredmenynek:
30.11954 / (2^0.5) = 21.297731
Azt hiszem, meglett!
Volt egy másik kérdés most ugyanebben a témában, kicsit más adatokkal:
http://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__hazife..
Olvasd el a végén BKRS meg az én válaszomat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!