Mekkora az egyenlő oldalú kúp alkotója, ha térfogata 1m3?
kup? egyenlo oldalu? Szbalyos tetraederre gondolsz, meg az oldalara?
Ha kupra gondolsz akkor az elozo valasz jo lesz, ha kupra, akkor itt egy megoldas arra is:
Annak az ele "a", akkor az alapharomszog magassaga Pitagorasz tetel szerint √3a/2, az alapterulete tehat
(√3*a^2)/4
A tetraeder magassag a sulypontban metszi az alap magassagat, vagyis 1:2 aranyban osztja, ezert megint Pitagorasz tetel serint a magassaga:
m^2 + [(2/3)(√3/2)a]^2 = a^2
m^2 = (2a^2)/3
m=√2a/√3
vagyis akkor a terfogat:
V=[(√3a^2)/4]*(√2a/√3)/3=√2a^3/12
V=1
tehat
1=√2a^3/12
a^3=12/√2
a=∛(12/√2)=∛(6√2)
sima kúpról van szó
de az r és a h között fogalmam nincs milyen összefüggés van
V=(rnégyzet X pi X magasság)/3; a magasság és az alkotó úgy aránylik egymáshoz, mint az egyenlő oldalú háromszög oldala és magassága, tehát 1:√3'/2, tehát a magasság és a sugár aránya √3'/2:1/2; ebből a következő egyenlet adódik:
(1/2x X 1/2x X pi X √3'/2x)/3=1köbméter
0,68x=1köbméter
0,87944x=1méter
x=1,137méter
az elején a magasságot és a sugarat úgy határoztam meg, hogy az x az alkotó legyen, tehát az egyenlet megoldása már a kérdés megoldása. Remélem, nem rontottam el semmit, mert most oldottam meg fejben.
drinkingstraw's back: hogy a te képleted alapján számolhassunk, a képlet 3 adatából(V, r, h) 2-t ismerni kell a harmadik kiszámolásához. Mivel itt csak egyet tudunk, ez nem megy, de a másik kettő aránya ismeretében egyenlettel már meg lehet oldani.
Ja és: a kúpnak tényleg nincsenek oldalai, a megfogalmazás rossz volt, de érthető. A kérdező, ha nem tévedek arra a kúpra gondolt, melynek alapkörátmérője, és alkotója megegyezik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!